Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op zaterdag 28 februari 2009

Popmuziek is schatplichtig aan zeventiende eeuwse doedelzakspeler

Een oer-Hollands Sinterklaas wijsje wordt gezongen door de Beatles, meege-'jamd' in de intro van de enige single van de band Soul Excitement, wint een Grammy Award in de outro van een Blood Sweat & Tears hit en wordt pure Rock'n'Roll in een uitvoering van Billy Frazier.
Hoe Hollands is dat Sinterklaas wijsje eigenlijk? En wat heeft een dakloze doedelzakspeler uit Wenen daar mee te maken?


Afbeelding van het vijfenveertig toerenplaatje van de single 'Stay Together' van 'Soul Excitement' Nieuwe vinyl single van "Stay Together" door "Soul Excitement" op het re-issue label Kay-Dee. Op de B-kant "Smile"
Een tijdje geleden stuitte ik op het nummer "Stay Together" van de Amerikaanse band "Soul Excitement". Het nummer was het allereerste dat geschreven werd door bandleider Clay Drayton. Het werd uitgebracht in 1969.
Het nummer is een produkt van zijn tijd. Drayton's muzikale inspiratie was "Sing a Simple Song" van "Sly & The Family Stone". Tot mijn stomme verbazing hoorde ik in de eerste paar maten het "oer-Hollandse" Sinterklaas wijsje "Daar wordt aan de deur geklopt (/ hard geklopt, zacht geklopt. / Daar wordt aan de deur geklopt, / wie zou dat zijn?)".



Lees verder/Read more
»

gepubliceerd op woensdag 25 februari 2009

Nog kaarten voor Ray LaMontagne in Tivoli en Melkweg

Ray LamontagneRay LaMontagne live in Tivoli en de Melkweg
Ray LaMontagne was fabrieksarbeider toen hij op een dag in 2004 om 4 uur 's ochtends wakker werd van het wonderschone 'Treetop Flyer' op zijn wekkerradio. In plaats van zich klaar voor werk te maken zoals elke ochtend bleef hij in vervoering liggen en realiseerde zich op dat moment dat hij niets liever zou doen dan zo, net als Stephen Stills, muziek maken.
Hij begon liedjes te schrijven en regelde optredens in lokale bars en uitgaansgelegenheden. Op voorspraak van o.a. Michael McDonald en met steun van een zakenman die zijn talent meteen herkenden bracht Ray zijn eerste CD, Trouble, in 2004 uit.

Zijn eerste concert in Nederland, op 26 april 2005 in de Melkweg, Amsterdam, was wonderschoon. Een verlegen Lamontagne vulde de zaal met zijn prachtige stem, en



Lees verder/Read more
»

gepubliceerd op vrijdag 20 februari 2009

Paolo Nutini werkt aan nieuw album!

Paolo Nutini in concert (2007) Paolo Nutini in concert (2007)
Van de Italiaanse Schot met de volwassen rock-stem komt aanstaand voorjaar een nieuw album uit. Ook is er een promotie-filmpje over hem gemaakt. Deel 1 is nu te zien:
Windows media - Hi | Lo

Real player - Hi | Lo

Natuurlijk zal hij naar aanleiding van dit album weer een concerttour maken. Misschien treedt hij ook op in Nederland.

info:
Website van Paolo Nutini

gepubliceerd op donderdag 19 februari 2009

Duffy wint 3x op Brit Awards 2009

Drie Brit Awards voor Duffy
Mooimuziek schreef het al in april vorig jaar(zie het artikel "Debuut: Aimee Anne Duffy"): "De vergelijkingen met Amy Winehouse zijn niet van de lucht, maar met zo'n stem kan Duffy het volgens mij geheel op eigen kracht klaren!".

Gisteravond werden deze woorden profetisch: Duffy won de Brit Awards voor "British Female Solo Artist" (Beste Britse Zangeres), "British Breakthrough Act" (Beste Nieuwkomer) en "British Album" (Beste Britse Album, voor het mooie en evenwichtige "Rockferry"). Met tranen in de ogen nam ze de prijzen in ontvangst.



Lees verder/Read more
»

gepubliceerd op woensdag 18 februari 2009

Nieuw album van Bill Champlin: resistance is futile!

Hoes van het nieuwe album 'No Place Left To Fall', van Bill Champlin "No Place Left To Fall", het nieuwe album van Bill Champlin
Nou, effe een kort artikeltje dan, maar wel eentje om erg blij van te worden: Bill Champlin heeft een nieuw solo album uit: "No Place Left To Fall".

Eigenlijk is het oud nieuws - het album is uitgekomen op 10 december jongstleden - maar Champlin zit niet meer bij een van de grote platenlabels en dan heeft dit soort nieuws de neiging wat langzaam in Europa door te dringen. Toch is dat in dit geval merkwaardig, aangezien Champlin's nieuwe label Zweeds is.



Lees verder/Read more
»

gepubliceerd op dinsdag 17 februari 2009

Novastar wijzigt naam

Afbeelding van de hoes van 'Almost Bangor' van Novastar "Almost Bangor" van Novastar, uit 2008
Al een tijdje loop ik langs de CD "Almost Bangor" van Novastar zonder hem ook maar een blik waardig te keuren. De reden is even onthutsend als terecht: de naam van de band. 'Novastar' klinkt niet 'sexy'. Het 'bekt' wel makkelijk, maar tegelijk denk ik aan een tienersterretje, aan iemand die achter de computer effe wat liedjes in elkaar draait en met vlugge vlotte digitale deuntjes in korte tijd goed geld verdient. Iemand die al weer snel in de vergetelheid verdwijnt met achterlating van niemandallige nietdeugende muziek. Goed voor een top 40, maar niet voor mijn platenkast.

Zoiets heet geloof ik vooroordeel.



Lees verder/Read more
»

gepubliceerd op donderdag 12 februari 2009

Marco Borsato en de Muur der Vertroosting

In de 'Metro' van 4 februari stond een foto van Marco Borsato die samen met minister Koenders en War Child directeur Mark Vogt een reis door Colombia maakte voor zijn werk als ambassadeur voor de stichting 'War Child'.

Het conflict in Colombia (met name in het nieuws naar aanleiding van de rebellenorganisatie FARC) duurt nu al 45 jaar. "Door het [...] conflict raken kinderen en volwassenen in de greep van (het) extreme geweld. Kinderen worden mishandeld, maken mee hoe vrienden of familie worden vermoord, moeten vluchten, leven in extreme armoede en moeten als kind al werken. Op dit moment worden tenminste 7.000 tot 14.000 kindsoldaten ingezet in het gewapende conflict." (bron: warchild.com)

Marco Borsato tussen de kids van het project in Putumayo
Marco Borsato ging (gisteren) met enkele kinderen op de foto tijdens zijn bezoek samen met minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking aan een project in Putumayo (berichtgeving Metro/ANP)

Opvallend was dat 'Metro' alleen die foto toonde, met een kort onderschrift. Verder werd in de krant met geen woord gerept over deze reis, de muur, de omstandigheden van het bezoek of zelfs maar verwezen naar het dagboek dat Mark Vogt bijhield.

In dat Dagboek Colombia vermeldde Vogt op dag twee van het bezoek (2 februari 2009) dat het gezelschap zich bevond in het departement Putumayo, in het zuidwesten van Colombia.
De foto in 'Metro', in iets kleiner formaat terug te vinden op de site van War Child, toonde Marco Borsato met een stel kinderen voor een muur ergens in dit departement. Op die muur stond de naam die hij gekregen had en daarmee diens doel: "El Mural Del Desahogo". Het Spaanse woord Desahogo heeft een aantal betekenissen. In dit verband zijn de meest voor de hand liggende betekenissen ontboezeming en troost of vertroosting. Kinderen gebruiken de muur klaarblijkelijk om te schrijven en te tekenen over wat ze hebben meegemaakt (zie de tekening van een machinegeweer), over hun wensen voor een betere toekomst ("Nosotros Los Combianos Queremos La Paz": "Wij Colombianen Willen Vrede") en over zaken waar men troost uit kan putten.

Het logo van War Child
Het werk dat War Child doet is fantastisch en helaas nog steeds nodig. Marco Borsato doet veel goeds voor deze organisatie en doet dat bovendien op een manier die niet alleen sympatiek, maar ook erg betrokken overkomt.
Howes van de CD 'Latin Lounge' van Putumayo "Latin Lounge" van Putumayo, uit 2005. Bevat onder meer het zeer sexy nummer "Siempre Me Queradá" van de zangeres Bebe
Mijn aandacht werd echter niet in eerste instantie getrokken door het onderwerp van de foto, maar door de naam Putumayo die in de kop werd genoemd. Een paar jaar geleden kwam ik op terugreis van Canada op het 'Montreal International Airport' een stand tegen met CD's van "Putumayo". Dit Putumayo is vernoemd naar de rivier de Putumayo die zijn oorsprong vindt in Colombia en langs de grens van Ecuador en Peru stroomt tot aan het Amazonegebied in Brazilië. De oprichter van Putumayo, Dan Storper, reisde door dit gebied en werd zo gegrepen door de schoonheid ervan dat hij besloot er zijn nieuwe handvaardigheidswinkel naar te noemen. Dat was in 1974. Putumayo is intussen uitgegroeid tot een onderneming met 21 kantoren in 15 landen, die CD's uitbrengt in meer dan 100 verschillende landen.
De Putumayo CD's bevatten allemaal muziek die vallen onder het label 'Wereld muziek'. Daaronder verstaan ze zelf "World, Jazz, Blues, Folk & Beyond". Op de site van Putumayo vind je aan de linker kant een knop waarmee je de Putumayo internet radio kunt aanzetten. Moet je beslist eens doen, want het gaat bijna zonder uitzondering om heerlijke onspannende muziek.

Putumayo ondersteunt een behoorlijk groot aantal goede doelen. War Child staat echter niet in de uitgebreide lijst. Het bezoek van de Nederlandse delegatie aan Putumayo lijkt mij een mooie gelegenheid dit recht te trekken.

info:
Warchild.com
Site van platenlabel Putumayo



Lees verder/Read more
»

gepubliceerd op woensdag 11 februari 2009

Marvin Gaye, "What's Going On / What's Happening Brother"

Marvin Gaye met 'What's Going On / What's Happening Brother' Marvin Gaye in 1972 tijdens het "Save The Children" concert met James Jamerson op bas.
Don't you know you've got to find a way to bring some loving here today.

De film "Save The Children" kwam uit in 1973. In de film zijn veel muzikale grootheden op te zien, zoals Sammy Davis Jr., Isaac Hayes, Curtis Mayfield, The Temptations (niet allemaal) en de Jackson 5.

Blijft zalig allemaal.

Twee keer dan maar:
http://www.youtube.com/watch?v=Y9KC7uhMY9s (het "Save The Children" concert) en
http://www.youtube.com/watch?v=d9KmXxAGklM (uitstekende cover van Paul Weller)

Met dank aan mijn brother, 'for being my brother'!
Meer info op marvingayepage.net

gepubliceerd op vrijdag 6 februari 2009

Vreemd van Frédérique Spigt: moooi!

Hoes van 'Vreemd' van Frédérique Spigt "Vreemd" van Frédérique Spigt, uit 2008
Ik realiseerde me vandaag dat ik nog geen aandacht besteed heb aan de nieuwste CD van Frédérique Spigt. En dat is vreemd.
Heel vreemd zelfs, omdat ik deze Rotterdamse zangeres hoog heb zitten. Ik kocht de CD "Vreemd" dan ook zonder dat ik er iets van had gehoord. Nou ja, ik had een optreden gezien op tv met de nummers "Spreek" en "Vreemd". Nu ben ik verliefd op het geluid van twee muziekinstrumenten en dat zijn de cello en de bandoneon. De cello is op dit album niet te horen, maar de manier waarop Gwen Cresens de bandoneon bespeelt is werkelijk prachtig.



Lees verder/Read more
»