Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op woensdag 30 september 2009

Power-pop nuggets

Wat hebben The Beatles, The Kinks, The Who en Badfinger gemeen met The Plimsouls, Phil Seymour, David Werner en Tom Petty? Antwoord: allen vallen ze binnen het genre van de 'power-pop'.

Wikipedia definieert power-pop als een populair muziek genre dat zijn inspiratie haalt uit de Britse en Amerikaanse pop en rock muziek van de jaren zestig. Het onderscheidt zich door het gebruik van sterke melodieën, 'economische' arrangementen, melodieuze samenzang, prominente gitaar riffs en een vlotte, krachtige beat.

De term 'power-pop' is pas ontstaan in de loop van de jaren tachtig, toen bands als Cheap Trick en the Plimsouls furore maakten met een aantal vlotte hits, waarna ze al weer vlug uit de hitparades verdwenen om nog lang goed geld te verdienen in het club circuit. De traditie van de power-pop heeft de jaren negentig overleefd met onder meer The Romantics en Matthew Sweet. Ook de middelbare heren van Cheap Trick worden nog regelmatig op het podium gespot om te zingen dat ze willen dat je ze wilt!

Ambershades, 'Clap Clap Clap'. Jaar: 2004David Werner, 'David Werner' - jaar: 1983Mike McCartney, 'McGear' - jaar: 1974Thundermug, 'Orbit' - jaar: 1974 vanaf links bovenaan met de klok mee: "Clap Clap Clap" van Ambershades uit 2004, "David Werner" van David Werner uit 1983, "Orbit" van Thundermug uit 1973 en "McGear" van Mike McCartney uit 1974
De eenvoud van power-pop is dermate overtuigend en verleidelijk, dat het sub-genre op dit moment zelfs floreert, zij het name in Noord-Amerika. Een van de hedendaagse bands die de power-pop traditie hoog houdt is Bunson, uit San Francisco. Je moet beslist eens luisteren naar hun single "Easy On Me", die de klanken van The Beatles en de Beachboys op zeer overtuigende wijze nieuw leven inblaast. Dit is een officiële aanrader! Throwback Suburbia is nog zo'n jonge power-pop band met een zeer overtuigende sound en combinatie van simpele teksten, lekkere gitaartjes, vlotte ritmes en goed in het gehoor liggende samenzang. Ook de Amphibians hebben een typisch power-pop geluid en doen in de verte zelfs denken aan Cheap Trick. Luister als je toch eenmaal bezig bent zeker naar Astro Junkie, die alle regels van de power-pop in ere houden en daar hun eigen geluid aan toevoegen. Tenslotte ben ik erg gecharmeerd van Kenny Quest uit Canada. Go check it out!
De site GarageBand.com is een erg leuke site om kennis te maken met de moderne power-pop 'scene'. Je kunt er zelfs, geheel en al legaal, mp3's downloaden.

Er zijn zeer veel bronnen te vinden over power-pop. De leukste bronnen zijn die waar we ook wat aan over houden: niet sites waar we slechts leuke artikelen over allerlei vooral obscure power-pop artiesten en albums kunnen lezen, maar sites waar we al die muziek ook gewoon kunnen downloaden. En die sites zijn er! Zorg echter dat je genoeg bandbreedte hebt, goed bent uitgeslapen en wellicht zelfs vrijgezel bent, want als je eenmaal begint ...

Bij dezen een aantal tips. Zet om te beginnen de volgende sites/blogs in je bookmarks en zoek van daaruit verder:Vandaag ben ik me te buiten gegaan aan:
Loveless, "Gift To The World" (leuk)
Thundermug, "Orbit" (warm aanbevolen!)
Ambershade, "Clap Clap Clap" (aardig)
Mike McCartney, "McGear" (broer en met medewerking van Paul, dus uitstekend)
David Werner, "David Werner" (heerlijke glam-rock met het fantastische hit nummer "Melanie Cries" en veel ander lekkers).

Begin niet meteen als een gek alles te downloaden wat je ziet, maar maak weloverwogen keuzes. Voor je het weet staat je schijf vol met dingen die je wel aardig vindt, maar waar je door de bytes de lol niet meer van hoort. Zorg dat je een programma hebt waarmee je een muziek database kan aanleggen, liefst een dat dat semi-automatisch kan. Een echte aanrader op dat vlak is het programma gmusicbrowser (klik hier voor de site). Het programma werkt momenteel weliswaar alleen nog onder Linux, maar zal binnenkort ook voor Windows verkrijgbaar zijn. Bovendien is het open source en dus gratis!
Vooralsnog zweren veel mensen natuurlijk bij iTunes (onontbeerlijk als je een iPhone of iPod bezit) of bij Microsoft's eigen Mediaplayer, al kunnen die beide niet goed met grote verzamelingen overweg. Het programma foobar2000 (klik hier) schijnt dat wel te kunnen en wordt door velen de hemel in geprezen. Bovendien is ook dat gratis.

Nu ik toch bezig ben met tips: voor de niet-ingewijden ligt er een schat aan muzikale 'goodies' te wachten in de vele nieuwsservers die internet rijk is. Ga naar binsearch.info, zoek de gewenste artiest/album en vink aan wat je wilt oogsten. Maak er een .nzb bestand van (goed kijken op binsearch.info, niet meteen vragen!) en download een en ander met een goed nieuwsgroep-download-programma (voor Linux is dat pan, voor Windows adepten is Agent een goede kandidaat).

Belangrijk: downloaden doe je alleen als het legaal is of als het gaat om albums die nergens meer commercieel te krijgen zijn. Mooimuziek zet op generlei wijze aan tot illegaal downloaden en wijst alle verantwoordelijkheid daarvoor dan ook resoluut op voorhand af. Dat dat duidelijk is!

Dat gezegd hebbende: gaat heen en vermenigvuldigt uw muziek...

Info:

0 reacties: