Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op zaterdag 30 augustus 2008

7 regels voor covers spelen

Covers kunnen geweldig zijn maar ook het origineel hartverscheurend verneuken. Ik heb nou zo vaak treurig makende artiesten een absoluut affreuze performance horen geven waarvoor ze hopelijk voor eeuwig in de hel zullen branden dat ik dan hier maar een paar geboden neer zet waar iedere coverband zich aan zou moeten houden. Leest u even mee?

regel 1: Er is maar een origineel en dat is het origineel.
Dus als je dan per se iets moet coveren, doe het dan niet klinken alsof het gewoon een kopie van het origineel is. Dat slaat namelijk nergens op. En waarom moeten we dat Rod Stewart eigenlijk uitleggen? Maar feit is dat zijn 'Downtown Train' niets, maar dan ook werkelijk niets toevoegt aan het meesterwerkje van Tom Waits.

regel 2: loop niet te klooten met de tekst.

regel 3: Hard rock laten coveren door een Boy Band mag niet!
Je verwacht een stadion-geluid met aanzwellende gitaren, maar in plaats daarvan kwelen de engeltjes van NSYNC pips 'A man I'll never be' van Boston. Heel Eng!

regel 4: cover niet je eigen songs.
Dus als je frontman dood is, kap dan met die band. Michael Sweet is niet Brad Delp, Paul Rodgers is geen Freddie Mercury. Ook al heeft ie een goede stem en haalt ie de hoge noten best redelijk, ik krijg gewoon het verkeerd soort kippevel als ik Paul Rodgers zonder spoor van ironie 'And bad mistakes, I've made a few ' hoor zingen. Ja Paul, dat weten we, nou jij nog.

Regel 5: Michael Jackson mag eigenlijk nooit gecovered worden
En al helemaal niet acapella! Want hij heeft gewoon altijd een betere stem, namelijk, dus. 'Man in the mirror'? Ik zou zeggen doe maar niet in je eentje op een podium met gitaar. En wat doet die slijmschuiver daar? Alhoewel het iets over de kwaliteit van het nummer zegt dat het geheel toch nog overeind blijft.

Regel 6: Beat it mag sowieso alleen door the man himself gespeeld worden.
Dus Fall Out Boy met John Mayer op gitaar; ga je schamen. De oorspronkelijke solo van Eddie Van Halen wordt zowaar zonder gene gewoon compleet verminkt. En ook Amy Winehouse krijgt de volgende keer huisarrest. Met name omdat ze hier gewoon dronken is maar ook anders want se hep dur niet de choeie stem foor. Amy: BEAT IT!

Regel 7: Alleen een Rock chick als Joan Jet mag rock covers spelen, andere meiden dus niet!
Kan iemand Celine Dion zeggen dat ze gevaarlijk eng is als ze Angus Young na doet met de Chicken Strut. En nooit, maar dan ook nooit meer You shook me all night long coveren zonder schriftelijke toestemming van het voltallige AC/DC fanleger. En dat geldt ook voor Shania Twain die van hetzelfde nummer een Country Rock versie maakt.

Met zoete samenzang, viool en een slide-solo op een Hawaiian gitaar. Een wat? Een Hawaiian gitaar..... Wat heeft Angus haar aangedaan dat hij zo wordt teruggepakt?
Ook Hilary Duff moet tegen zichzelf in bescherming genomen worden als ze 'my generation' speelt, en Britney Spears als ze Satisfaction zingt of 'I love Rock And Roll' van, godbeterd, Joan Jet. Maar bovenal moet van hogerhand een decreet worden uitgevaardigd om Tori Amos achter die piano vandaan te sleuren, bij voorkeur nog voordat ze 'smells like teen spirit' muzikaal geweld aan doet. Kijkt en huivert:




Lees verder/Read more
»

gepubliceerd op donderdag 28 augustus 2008

muzikale ontdekkingsreis

Deze site moet iedereen bookmarken: Musicovery. Een site waar je een mood kunt instellen en die dan vanzelf de juiste muziek erbij zoekt. Zo kwam ik op de fraaie Alan Parsons cover 'Eye in the Skye' van Noa. Nooit van gehoord, maar met alleen gitaar en wat orgel op de achtergrond en zang een fraaie sobere uitvoering en een verademing ten opzichte van het zoetsappige origineel. Maar Musicovery biedt je een echte avontuurlijke muzikale reis:

Banner 2 Banner 1 go!

Voor nu schrijf ik Noa, Joey Calderazzo en Rachael Yamagata (hier haar Myspace pagina met andere songs) op als nieuwe ontdekkingen. Niet slecht voor een half uurtje terloops luisteren!
De database is nog wat beperkt en ik zou graag een widget zien van Musicovery zodat die aan de site kan worden toegevoegd, maar zelf bieden ze een versie aan die op de mobiele telefoon kan worden ingezet als een soort van radio station. Ik snap niets van het businessmodel maar laten we hopen dat ze het redden want de dienst zelf maakt me meer dan blij :)



Lees verder/Read more
»

Why can't I play guitar like that

Een van de beroemdste en zeker muzikaalste intro tracks van een tv serie is Larry Carlton's Theme from Hill Street Blues. Ik kwam daar pas na jaren achter toen in de re run eindelijk de gehele tune bij de aftiteling werd gespeeld en er zich een wonderschone gitaarsolo bleek schuil te houden in het staartje van het themanummer. Larry Carlton is een jazz gitarist die eigenlijk in eerste instantie bekendheid kreeg als sessie muzikant voor o.a. Steely Dan en Joni Mitchell. Toen ik dankzij mijn broer ergens in de jaren tachtig de eerste LP van Lisa Dal Bello kado kreeg kwam ik bij de liner notes weer zijn naam tegen, naast die van andere sessiemuzikanten die op de weergaloze plaat nog aan het begin van hun carrière stonden en later naam maakten als solo muzikant (Michael McDonald) of met hun band (Toto).



Lees verder/Read more
»

gepubliceerd op woensdag 20 augustus 2008

Saxofonist Leroi Moore, 7 sep. 1961 - 19 aug. 2008

Foto van de overleden saxofonist LeRoi Moore LeRoi Moore tijdens een optreden met de Dave Matthews Band in de Roseland Ballroom in New York, op 9 mei 2005
Foto: foxnews.com
Tijdens zijn studietijd op de universiteit van Virginia leerde Moore tenor saxofoon te spelen. Nadat hij zijn studie afbrak richtte hij het Charlottesville Swing Orchestra op en het John D'earth Quintet.
Moore was zodoende al een gerenommeerd saxofonist toen hij begin jaren negentig Dave Mathews ontmoette. Nadat hij een demo bandje van Mathews hoorde (waarvan hij blijkens een later interview op z'n best niet onder de indruk was) besloot hij toe te treden tot de Dave Mathews Band, samen met een bevriende



Lees verder/Read more
»

Jamendo

Stan-X Stan-X
Wie Jamendo nog niet kent en het leuk vindt om zo nu en dan nieuwe artiesten te ontdekken moet die site zeker bezoeken. Gewoonlijk promoot ik hier geen websites, maar Jamendo is een ontzettend leuke site om een avondje op door te brengen. Je vindt er muziek die je legaal mag downloaden of beluisteren in allerlei stijlen en uit alle windhoeken.
De stijlen variëren van blues, jazz, disco, reggae, poprock, punkrock en gothic tot rap, hiphop, house, electronic, ambient, techno en trance. Artiesten zijn afkomstig van Polen tot Canada en van Argentinië tot België.



Lees verder/Read more
»

gepubliceerd op zaterdag 16 augustus 2008

'Rythm and Blues' pionier Jerry Wexler, 10 jan. 1917 - 15 aug. 2008

Photograph of Jerry Wexler Jerry Wexler
Foto: Associated Press
Zijn naam is geen 'household name', maar Wexler is degene die in 1949, toen hij als journalist voor het muziekblad Billboard werkte, de term 'Rythm and Blues' gaf aan het genre muziek dat daarvóór in de zwarte muziek lijsten van het blad nog werd aangeduid als 'Race Music'.

In 1953 werd Wexler partner bij Atlantic Records. Daar hielp hij de carrièrres op gang van ondermeer Ray Charles, Wilson Pickett en Aretha Franklin. Hij was betrokken bij de totstandkoming van de hits 'Respect' (Franklin), 'When a Man Loves a Woman' (Percy Sledge) en 'In the Midnight Hour' (Pickett).



Lees verder/Read more
»

gepubliceerd op donderdag 14 augustus 2008

Isaac Hayes, 20 aug. 1942 - 10 aug. 2008

Soul Men Bernie Mac & Isaac Hayes en Samuel L. Jackson Bernie Mac & Isaac Hayes met Samuel L. Jackson, Soul Men - Foto: Doug Hyun
Tina Turner, ABBA, B.B. King en Hall & Oates beginnen nog aan nieuwe albums, tournees, musicals of een combinatie daarvan. Ook Isaac Hayes zat nog vol ideeën en initiatieven. Zo had hij net de opnamen voor de film "Soul Men" met ondermeer Bernie Mac en Samuel L. Jackson achter de rug. Helaas is het hem niet gegeven het succes hiervan te proeven. Op 10 augustus 2008 werd hij door zijn vrouw levenloos gevonden naast een loopband in zijn huis in Memphis, Tennesee, slechts tien dagen voor zijn zesenzestigste verjaardag.

Hayes was een van de artiesten die Stax Records niet slechts op de kaart zette, maar tevens groot maakte. In het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw werkte hij



Lees verder/Read more
»

gepubliceerd op vrijdag 8 augustus 2008

Lekkere orgeltjes

Lekkere orgeltjes kennen we sinds het ontstaan van de gospelmuziek. Aretha Franklin, Whitney Houston, Al Green, Anita Baker, allemaal hebben ze geweldige gospelsongs gezongen met heerlijk sexy orgeltjes. Denk echter niet dat het gebruik van sexy orgeltjes voorbehouden is aan zwarte gospelmuziek, of zelfs maar aan gospelmuziek per se.

Ik noem vijf nummers, in willekeurige volgorde, waarin een lekker orgeltje de hoofdrol opeist:



Lees verder/Read more
»