Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op zaterdag 31 januari 2009

Folklegende John Martyn, 11 sep 1948 – 29 jan 2009

In de zestig jaar dat John Martyn leefde heeft hij zijn stempel achtergelaten op de muziekwereld. Zijn carriére duurde ruim veertig jaar en in die tijd heeft hij twintig studio albums uitgebracht. Ook werkte de Britse singer-songwriter en gitarist samen met onder meer David Gilmour, Phil Collins, Billy Mundi (drummer van Zappa's 'Mothers of Invention'), Eric Clapton, reggae producent Lee Perry en Nick Drake.

John Martyn werd geboren als Iain David McGeachy in New Malden, Surrey. Hij begon zijn carriére op zijn zeventiende, nadat hij op zijn vijftiende gitaar had leren spelen. De unieke mengeling van blues en folk in zijn muziek maakte hem halverwege de jaren zestig al een sleutelfiguur in de Londense folk wereld. Met zijn tweede album sloeg hij meer de weg in van de jazz. Net als Link Wray (zie "Link Wray, godfather of Rock") wist hij een uniek geluid uit zijn gitaar te krijgen; hij gebruikte daarvoor de fuzzbox, phase-shifter en Echoplex.

Zijn album "Solid Air", uit februari 1973, wordt gezien als een van de belangrijkste albums uit de jaren zeventig.
Zijn eerste huwelijk, met singer-songwriter en gitariste Bevery Kutner, kwam eind jaren zeventig ten einde. Martyn heeft deze periode ooit beschreven als "a very dark period in my life". Later heeft hij het album "Grace and Danger" uit die periode wel omschreven als "probably the most specific piece of autobiography I've written. Some people keep diaries, I make records". Uit die tijd ook stamt zijn samenwerking met Phil Collins, die drums speelde op dat album en op het volgende album "Glorious Fool" (1981).

Aan het eind van de jaren negentig en aan het begin van deze eeuw vernieuwde hij zijn muziek door invloeden te integreren uit de hip-hop scene en van Portishead, Ben Harper en Faithless.

Op de website van John Martyn staat: "Renowned as a live artist not to be missed John loves playing live, "I was born to play, I love to write, that's me!"". Helaas is het nu te laat om hem live te zien. Hieronder een herinnering.

Uit de "Transatlantic Sessions series 1" (1995/1996), John Martyn samen met Kathy Mattea: "May You Never"


info:
John Martyn's website

0 reacties: