Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op zaterdag 31 januari 2009

Geen geld, minder Bach

Hoes van 'Bach - 4 Orchestral Suites' van Ton Koopman en het Amsterdam Baroque Orchestra Hoes van "Bach - 4 Orchestral Suites" van Ton Koopman en het Amsterdam Baroque Orchestra
Zelfs Bach lijdt onder de kredietcrisis: deze week werd bekend dat het Amsterdam Baroque Orchestra (ABO) door minder overheidsubsidie als gevolg van de crisis een tournee met de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach heeft moeten annuleren. Op 1 april zou de kick-off van de tournee - onder leiding van Ton Koopman - plaatsvinden met een uitvoering in het Concertgebouw in Amsterdam.
Niet alleen krijgt het gezelschap minder overheidsubsidie, ook heeft een van de hoofdsponsors afgehaakt. Hierdoor zijn de kosten niet meer op te brengen.

Gelukkig laat de oude meester zich daardoor allang niet meer stoppen. Gisteravond was de uitstekende film "Se7en" op tv, met Brad Pitt en Morgan Freeman in de hoofdrollen.
De muziek die je hoort tijdens de scene in de bibliotheek is "Air on the G String". Dit stuk wordt veelvuldig toegeschreven aan Bach, maar strikt genomen is dit onjuist. In feite is het een arrangement van het tweede deel ('tweede beweging' of 'secundo movimento') van de "Ouverture No. 3 in D major, BWV 1068", bekend als "Air". "Air" is niet het Engelse woord voor 'lucht', maar het Franse woord voor 'aria' (ook: ayre of ayr). Het arrangement dat je hoort in de film is geschreven door August Wilhelmj, een Duitse volist uit de tweede helft van de negentiende eeuw. De naam "Air on the G String" slaat op het feit dat Wilhelmj het gehele stuk kon spelen op de G-snaar van zijn viool. Dit werd mogelijk door het originele stuk van Bach om te zetten van D majeur naar C majeur en de gehele melodie een hele octaaf lager te noteren.

"Air on the G String" is dus niet van Bach, maar afgeleid van zijn "Ouverture No. 3 in D major, mov. II - Air, BWV 1068". Vergeet het niet.

Hieronder zowel Ton Koopman, als het 'Amsterdam Baroque Orchestra' als de originele "Ouverture No. 3 in D major, mov. II - Air, BWV 1068" van Johann Sebastian Bach. Het ABO speelt met periode instrumenten. Deze zijn gestemd op een frequentie van a = 415 hertz, en dat is ongeveer een halve toon lager dan moderne instrumenten, die gestemd zijn op een frequentie van ongeveer a = 440 hertz. De 'a' is de toon 'a' van de hobo, waarop de orkesten stemmen.
Aanzetten, iedereen in je buurt z'n mond snoeren en genieten in stilte...

Het Amsterdam Baroque Orchestra (ABO) met de "Ouverture No. 3 in D major, mov. II - Air, BWV 1068" van J.S. Bach.

0 reacties: