Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op maandag 19 januari 2009

DJ Monkey: "We just do what we feel, and that is what we do"

In mijn laatste contact met Joey Alkes (zie het artikel over het jubileum optreden van "Back to Basic") had ik hem toegezegd aandacht te zullen schenken aan DJ Monkey. Sinds die tijd verwachtte ik een pakje uit Amerika met een CD met wat MP3-tjes erop. Wat ik daarentegen kreeg was een dik pakket met 3 muziek-CD's, een DVD met de film "W the Movie", een CD met foto's en documenten, een CD met de video "God is an Underachiever", een aanklacht tegen het vele onrecht in de wereld afkomstig van de CD "3rd World War", en een stapel lectuur met recensies uit Amerika.

Net zomin als "Baby Charles" of Blondie één persoon is, is DJ Monkey de naam van één artiest. DJ Monkey is opgericht in Los Angeles in 2002 door Mick McMains (gitarist, keyboard speler, drummer en producent, ondermeer samengewerkt met Earl Slick) en Joey Alkes (zanger en songwriter waarvan nummers opgenomen zijn door de Plimsouls, Phil Seymour, de Roadrunners en anderen).
Zij vormen samen de harde kern van de band. Bijdragen worden verder geleverd door rapper Lil' TipToe (Jamal Cryer), scratcher "MR1" (Jeremy Roth), gitarist Ian McMains (zoon van Mick McMains) en saxofonist Mitch Rafal, alias Count Daddy-O (die samen heeft gewerkt met onder andere Rick James).
Alkes werkt al jarenlang in de muziek business en heeft zijn sporen verdiend als muziek recencent. Ook is hij de manager geweest voor lokale bands uit L.A, alsmede voor bands van internationale allure; vooral zijn samenwerking met de gemengde funk-rock band Mother's Finest is daarbij opvallend. Hun claim to fame is de monsterhit "Piece of the Rock", uit 1977.
Voordat Alkes in de muziek terecht kwam werden zijn gedichten in boekvorm uitgegeven.

Poster van DJ Monkey DJ Monkey, met de klok mee vanaf linksboven: Lil' TipToe (Jamal Cryer), Count Daddy-O (Mitch Rafal), Mick McMains, Joey Alkes, "MR1" (Jeremy Roth)
Even sloeg de schrik me om het hart toen ik het postpakket uit Californië, USA openmaakte. De naam DJ Monkey, gecombineerd met een CD-hoes met opgestoken middelvinger, songlyrics met de woorden "Democrats, Republicans - what's the fucking difference? / They're all puppets or whores" (uit "Big Oil" van de CD "another evolution"). Toch niet weer de zoveelste rapper/hiphop artiest die vaste voet op het Europese vaste land probeert te krijgen met een onderhand uitgeknepen genre?

...stijlen en invloeden worden door DJ Monkey samengevoegd, zoals je verschillende kleuren verf mengt tot een geheel nieuwe kleur...

hoes van 'another evolution' "another evolution", uit 2003
Bij de eerste klanken werd duidelijk dat ik me onnodig zorgen had gemaakt. Met een eigenzinnigheid die in hun muziek en teksten te horen is zet DJ Monkey je makkelijk op het verkeerde been. De muziek op de albums "another evolution" (in 2003 uitgebracht op Alkes' eigen onafhankelijke label Airborne Monkey Records) en "3rd World War" (2006) is niet alleen toegankelijk, maar ook gewoon goed en lekker.

In welk genre hoort de muziek van DJ Monkey dan thuis? Dat is een goede vraag. Ja, ik hoor rap, ik hoor wat hiphop, ik hoor soul, ik hoor jazz, blues en zelfs rock. Bovendien hoor ik veel gesproken tekst, soms à la Lou Reed, soms in een echte rap, soms gewoon gesproken. En natuurlijk hoor ik ook gezang. Al die stijlen en invloeden worden door DJ Monkey samengevoegd, zoals je verschillende kleuren verf mengt tot een geheel nieuwe kleur. En ergens in deze regenboog van muziek zit het woord 'urban', maar of dat nu urban-rock, urban-jazz, urban-soul of urban-iets-anders is, daar ben ik nog niet uit.
Joey Alkes zegt hierover het volgende: "Categories? We just do what we feel, and that is what we do. I personally don't understand the Hip-Hop tag myself. What I do accept is alternative rap/slam poetry -classical rock and jazz as what we lean to."
De CD "Corporate Oil War" uit 2008 is een 'Election Year Special Ltd Edition Compilation' met nummers van de eerste twee albums. De opbrengsten hiervan kwamen ten goede van de campagne van Barack Obama. Het is een uitstekende kennismaking met de muziek van DJ Monkey, maar gezien de aanduiding 'Special Ltd Edition' waarschijnlijk moeilijk te krijgen, met name buiten Amerika.

I personally don't understand the Hip-Hop tag myself. What I do accept is alternative rap/slam poetry -classical rock and jazz as what we lean to.

Joey Alkes, DJ Monkey

De instrumenten die ze gebruiken zijn akoestische gitaar, elektrische gitaar, keyboards, piano, bas, saxofoon, viool, percussie en draaitafels en daarnaast nog stemmen, zowel spraak als zang (dat laatste op "3rd World War" meer dan op "another evolution"). En die soms wat merkwaardige combinatie werkt verbazingwekkend goed.
Op het ene nummer hoor ik de lekker scheurende geluiden van een rock gitaar, het andere begint met een heerlijke jazzy saxofoon en weer een ander nummer laat alleen een akoestische gitaar en gezang horen. Het nummer "The Hum" begint met een laid-back combinatie van viool, bas, sax en gitaar en de gesproken stem van Joey. De wereld van DJ Monkey is een wonderlijke wereld die een geheel nieuw en eigen genre toevoegt aan de wildgroei van muziekgenres. Maar als dit het begin is van een nieuw genre, dan ben ik een 'follower'.

hoes van '3rd World War' "3rd World War", uit 2006
Persoonlijk vind ik "3rd World War" sterker dan zijn voorganger. En hoe vaker ik hem draai, hoe beter ik hem vind. Er staat werkelijk niet één zwak nummer op. Maar er steken er een paar nog net even bovenuit: het nummer "Hard Times NYC" kan wat mij betreft geclassificeerd worden als een echt rock nummer, dat niet misstaan had op een Lou Reed album, gecombineerd met tropische percussie. "All Else Is Shadow" is weer een cross-over van rock, jazz en rap en bovendien zeer geslaagd (ik zou durven zweren dat ik Bowie-invloeden hoor in de zang, maar nu overdrijf ik misschien). En "Love Knows No Color" is ook al zo'n sterk cross-over nummer met een goed tekst en uitstekende muziek. En dan moet ik ook "God Is An Underachiever" nog noemen!
Ze behoren nu al tot mijn favorieten! Vergeet hierdoor trouwens vooral "another evolution" niet, want ook dit album is het meer dan de moeite waard beluisterd te worden!

None of us could have predicted that a Harvard trained, world conscious man such as Barack Obama had a hair-of-a-chance of becoming the President of the U.S.

DJ Monkey's Joey Alkes DJ Monkey's Joey Alkes
De teksten zijn zeer sociaal geëngageerd, zonder grof te worden. Zo hoor je in het nummer "3rd World War" een aanklacht tegen de oorlog, die gevoerd werd terwijl weinig tot geen aandacht werd besteed aan sociale problemen in Amerika: "We're going to war / on the backs of the poor".
In het nummer "Big Oil" (van "another evolution") zingt Mick McMains "Democrats or republicans / What's the fucking difference? / They are all puppets or whores".
Dat vorig jaar toch de campagne van Obama werd gesteund legt Joey per e-mail als volgt uit: "When that was written, and Mick actually wrote the lyric on "Big Oil"(one of his few lyric writes), it was in 2003. None of us could have predicted that a Harvard trained, world conscious man such as Barack Obama had a hair-of-a-chance of becoming the President of the U.S.then. Many progressives were disappointed in the Democrats at that time. We will see if anything really changes, but Barack Obama's rise transcended that disappointment for many of us. Just the fact that a black man could become the President of the U.S. is huge for evolved people planet-wise. We included Big Oil in the release of COW because it has been one of our talked about songs off that debut, and because it still holds true for the most part. I have always felt, myself, that evolved and educated people must change their views and their behavior with new evidence. Football teams that are succesful change their tactics at half-time to reflect what they have learned from the opposition in the first half. We as an act do support Barack Obama, for whatever that value is to him and his administration. The Democrats as a party???"

Voor de 'South Bay Music Awards', in het leven geroepen om de aandacht te vestigen op aankomende onafhankelijke artiesten in de 'South Bay Area' in het noorden van de staat Californië, is DJ Monkey in 2009 genomineerd in twee categorieën, namelijk 'Muziek Video van het jaar' voor de video "3rd World War" en voor 'Hiphop artiest van het jaar'.
De bekendmakingen van de winnaars en de uitreikingen zullen plaats vinden op 21 februari aanstaande.

Met DJ Monkey slaat muziek naar mijn idee een weg in die voor het eerst in tijden weer eens echt nieuw en opwindend aanvoelt.

Verras jezelf en koop deze CD's!

info:
Informatie van Allmusic Guide over DJ Monkey.
Op djmonkey.tk staat een overzicht van recensies, biografieën, foto's, interviews en nieuws omtrent DJ Monkey.
Alle in het artikel genoemde CD's zijn uitgebracht op het label Squid Music.
Op de site van Squid Music is een interview gepubliceerd dat ROCKWIRED had met Mick McMain en Joey Alkes.
Recencie over DJ Monkey op Garage Radio.
Myspace van Joey Alkes.
De video "God is an Underachiever" is ook te zien op Youtube; een waarschuwing is op zijn plaats - er komen schokkende en indringende beelden in voor.

0 reacties: