Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op donderdag 22 januari 2009

Acht jaar

Barack Obama en Miles Davis "A mashup of Barack Obama and Miles Davis", afbeelding: Barack Obama en Miles Davis
Acht jaar lijkt een lange tijd. Wat zeg ik... acht jaar IS een lange tijd. We hebben er net acht jaar George W. Bush op zitten, acht lange jaren. En toch is het allemaal erg relatief. Ik denk niet dat er tegenwoordig iemand is van achttien jaar of ouder die zich niet als de dag van gisteren kan herinneren dat de Twin Towers in New York werden aangevallen, of het moment waar hij was toen hij daarover hoorde. En over acht jaar zal er niet één Amerikaan zijn van achttien of ouder die zich niet als de dag van gisteren de verkiezing en inauguratie van de eerste zwarte president van de Verenigde Staten zal kunnen herinneren.

In 1953 was het acht jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Het was een tijd zonder televisie in elke kamer en zonder internet als communicatiemiddel. Desondanks werd dit soort wereldveranderende gebeurtenissen vast niet wezenlijk anders ervaren dan tegenwoordig. Van mijn ouders ken ik nog de verhalen over het harde en vaak gevaarlijke leven tijdens de oorlog en daarna over de uitzinnige vreugde over het einde daarvan. Het jaar 1953 lijkt nu erg lang geleden. Maar de oorlog lag bij allen die hem hadden meegemaakt toen nog vers in het geheugen. Net zoals het verbijsterende einde van de Twin Towers en het begin van de Irak oorlog ons nu - acht jaar later - nog vers in het geheugen liggen.

Miles Davis, Blue Haze "Blue Haze" van Miles Davis, opgenomen in 1953-1954, uitgebracht in 1954
In die tijd van wederopbouw en nieuwe mogelijkheden zesenvijftig jaar geleden was het de zwarte Amerikaan Miles Davis die op 19 mei 1953 begon met de opnames van het album "Blue Haze" (met o.a. Charlie Mingus, Art Blakey en Horace Silver). Dit was, op precies twee weken na, acht jaar na de bevrijding van Nederland op 5 mei 1945.
Al is de kwaliteit van de uitvoeringen op "Blue Haze" hoog en zeer constant, vernieuwend of opzienbarend was het album niet. Wel is het de opmaat gebleken voor de vernieuwingen die Davis een fenomeen zouden maken in zijn latere carrière.

Als fenomeen heeft Miles Davis de muziekwereld wakker geschud en mede het geluid gegeven dat vandaag nog te horen is.

Luistertips voor wie Miles Davis nog niet goed kent:
  • Birth of the Cool (1949)
  • Ascenseur Pour l'Échafaud (1957)
  • Porgy and Bess (1958)
  • Kind of Blue (1959)
  • Sketches of Spain (1959)
  • Bitches Brew (1969)
  • We want Miles (1981)


PS: Een zoekopdracht in Google voor "George Bush" geeft ruim 20 miljoen hits. Een zoekopdracht voor "George W. Bush" geeft ruim 40 miljoen hits. Een zoekopdracht voor "Barack Obama" geeft 120 miljoen hits...

0 reacties: