Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op donderdag 9 oktober 2008

Summertime

Woensdagavond kwam ik laat terug uit Alkmaar, waar mijn werkgever zetelt. Daar had ik ondermeer een presentatie gegeven over de laatste opdracht die ik had vervuld en 's avonds hadden we met negen collega's in een restaurantje nog zitten eten en napraten met de Taptoe in het kader van 'Alkmaars Ontzet' op de achtergrond. De sfeer was gezellig en ondanks mijn initiële tegenzin in de reis van Rotterdam naar Alkmaar en terug, had ik het uitstekend naar m'n zin gehad.

Onderweg naar huis had ik zitten meeblèren op de muzikale successen van 1966 (mp3) ("I'm a boy" van The Who, "I'll Be There" van de Four Tops, "Nobody loves you when you're down and out" van de Spencer Davis Group met een 18-jarige Steve Winwood op piano en vocals, "Sunshine" van Donovan, "Eleanor Rigby" van The Beatles), opgediend door Stefan Stassen in KRO's 'Theater van het Sentiment'.

Tegen elf uur was ik bijna thuis toen uit de boxen een fan-tas-ti-sche cover schalde van 'Summertime'. Jazeker, de 'Summertime' van George Gershwin uit de musical 'Porgy and Bess'. De 'Summertime' van Sarah Vaughan. De 'Summertime' van Ella Fitzgerald en Louis Armstrong. En de 'Summertime' ook van Miles Davis op z'n trompet. Maar verder moest iedereen er met z'n tengels en z'n stem van af blijven, want iedere andere cover kon het alleen maar verpesten...

En toen was daar Billy Stewart. En jonge jonge jonge, wat knalt deze cover! Hij is gewaagd (met een ander ritme), hij is sensueel (en niet romantisch), hij is zelfs grappig (ja, probeer hier maar eens *niet* bij te grinniken). Je moet 'm dus echt gaan horen!

Billy Stewart Billy Stewart, aka 'Fat Man'
Billy Stewart werd geboren op 24 maart 1937. Deze getalenteerde soul zanger tekende een contract bij Chess, voordat hij ondermeer in de band speelde van Bo Diddley (1956). In december 1964, nam hij zijn grote hit "I Do Love You" op, waarmee hij maar liefst 21 weken lang in de R&B en Pop hitlijsten stond. Zijn volgende hit heette "Sitting In The Park". Door zijn grote succes kwam Billy niet meer toe aan studiowerk, want "optredens betalen meer rekeningen dan het opnemen van platen", zoals hij zei.

Op 6 oktober 1965 nam Stewart het nummer "Summertime" op. Als tiener had hij dit nummer als eens ten gehore gebracht op een talentenconcours. Op de opnamen speelden ondermeer Pete Cosey (gitaar), Louis Satterfield (electrische bas), Sonny Thompson (piano) en Maurice White (drums). White zou later in de jaren zeventig grote successen vieren met zijn band Earth, Wind & Fire. Het nummer bereikte de zevende plaats op de R&B hitlijsten.
Op deze cover is goed te horen dat Billy Stewart verzot was op Calypso muziek. De Latin invloeden maken "Summertime" zowaar dansbaar!

Op 17 januari 1970 raakte de auto waarin Billy Stewart en drie bandleden van de weg en belandde in een rivier. Stewart en de anderen kwamen om bij dit ongeluk.
Billy Stewart werd slechts 33 jaar oud.


De "Summertime" versie van Billy Stewart

0 reacties: