Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op zondag 8 november 2009

Charles & Eddie, Duophonic

1992 Was het jaar van Charles & Eddie. Het duo was elkaar tegengekomen in de metro in New York: "Ran into C on the E train/ Had a brand new copy of Marvin Gaye's/ "Trouble Man" I couldn't/ help thinkin' coming home that day is it/ New York City or back to L.A.", schrijft Eddie in de tekst van het nummer N.Y.C.

'Duophonic' van Charles & Eddie. Jaar: 1992 "Duophonic" van Charles (l.) & Eddie(r.). Jaar: 1992
Charles Pettigrew en Eddie Chacon hebben beiden een muzikale achtergrond op het moment dat ze elkaar tegenkomen in die 'E train'. Charles had jazz zang gestudeerd aan het "Berklee College of Music" in Boston. Eddie kwam oorspronkelijk uit Oakland in Californië en had daar al in een plaatselijke soul band gezongen en naderhand in een aantal andere bands in Miami, Florida.

Er ontstaat een bepaalde chemie daar in die metrotrein onder die wereldstad en in 1992 brengt het duo zijn debuut-cd uit, "Duophonic". Er staan 13 nummers op en stuk voor stuk zijn het pareltjes. Wat opvalt is de enorme muzikaliteit van de twee. Die hoor je niet alleen duidelijk in de manier van zingen, maar ook in de nummers die ze voor het merendeel samen schreven. Allebei hebben ze een opvallende stem, opvallend hoog, maar ook opvallend lenig en bovendien opvallend complementerend. Daarnaast spat het plezier dat ze hebben in het samen maken van muziek van de plaat af.

In 1992 valt het album ook op doordat Charles & Eddie zich niet conformeren aan de muzikale tijdgeest van die jaren, waarin hip-hop de boventoon voert. In de plaats daarvan doet hun muziek sterk denken aan de (Northern) soul van de jaren zestig en zeventig, waarin artiesten als Marvin Gaye en Curtis Mayfield de hitlijsten aanvoerden.
"Trouble Man" van Marvin Gaye


"Duophonic" is een bijna vergeten pareltje. Natuurlijk, het hitnummer "Would I Lie to You?" hoor je nog wel eens op de radio langskomen en het staat elk jaar weer trouw in de obligate top-zoveel. Maar ook de rest van de nummers zijn het meer dan waard om te beluisteren. Ze klinken fris, alsof ze gisteren zijn opgenomen. Ze klinken vrolijk, zelfs met de maatschappij-kritiek die doorklinkt in enkele nummers (N.Y.C., Unconditional, Father to Son). Ze klinken jazzy, soulvol en funky. En bovendien is het simpelweg uitstekende muziek.

Charles & Eddie met het nummer "Shine" van het album "Duophonic". Jaar: 1992
Mijn favorieten van "Duophonic" zijn:
  1. N.Y.C. (#2);
  2. Unconditional (#6);
  3. Love is a Beautiful Thing (#7);
  4. Be a Little Easy on me (#10);
  5. Shine (#13).
Gezamenlijk optreden kunnen ze helaas al een tijd niet meer: in 2001 overleed Charles Pettigrew op 37-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Eddie was dermate aangedaan door de dood van zijn muzikale partner, dat hij enkele jaren nodig heeft gehad Charles' dood te verwerken. Tegenwoordig woont Eddie Chacon in Los Angeles, waar hij nog steeds actief is in de muziek. Samen met zijn vrouw Sissy Sainte-Marie vormt hij het electro-pop/glam-rock duo "The Polyamorous Affair". Helaas is de geest van Charles in deze muziek in geen Elysese velden of wegen meer te bekennen. Verras jezelf en zet "Duophonic" weer eens op; het album verdient het en bovendien word je er vrolijk van. Doen! Info:

blog comments powered by Disqus