Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op zondag 4 oktober 2009

The man who made the Beatles

Op een avond in het begin van de vorige eeuw speelde Les Paul als jonge jongen op een lokale barbecue. Na het optreden liet een van de bezoekers een briefje voor hem achter: "Hey Red, your guitar isn't loud enough". Dat was het begin van de gitaar die popmuziek mogelijk maakte. Hij vroeg ooit aan Paul McCartney "Ben ik van invloed geweest op de Beatles?" McCartney's antwoord luidde: "Jij hebt de Beatles tot de Beatles gemaakt. Zonder jou hadden ze niet bestaan."

Les Paul's carrière begon als 13-jarige gitarist in een rondreizende cowboy band, nadat hij onder de indruk was geraakt van hun gitaarspel. In de jaren 30 begon hij te experimenteren met gitaar versterking. In 1942 bouwde hij wat waarschijnlijk de allereerste solid-bodysolid-body: De body is massief of uit twee gelamineerde delen opgebouwd en klankkastresonantie is totaal afwezig. Van rondzingen (feedback) heeft de solid-body minder last zodat ze beter geschikt is voor hoge geluidsniveaus. Deze gitaar levert meer sustain en hoge tonen.
bron: Wikipedia
elektrische gitaar was. Het zou de loop van de populaire muziek veranderen.

Les Paul in de Iridium jazz club vlak bij Times Square. Jaar: 2003
Paul trad totaan zijn dood in 2009 op in de Iridium Jazz Club, een kleine club in Manhattan, New York. In die club werd hij in 2008 geïnterviewd door een journalist van de New York Times. Paul: "Ik vind het heerlijk om in een kleine tent te spelen waar niemand kritisch is en waar we gewoon lekker lol hebben"

Les Paul overleed op 13 augustus 2009 op 94-jarige leeftijd.

Info:

0 reacties: