Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op woensdag 8 april 2009

Putumayo presenteert grote schoonheid uit India

'India' van Putumayo. Jaar: 2009 De nieuwe cd "India" van Putumayo
Het is knap hoe het Putumayo steeds weer lukt om interessante cd's uit te geven. Met muziek uit India begeven ze zich natuurlijk enigszins op glad ijs. De muzieksoort is zo volkomen anders dan de 'traditioneel' Westerse muziek, dat het beluisteren ervan een onbevooroordeelde geest vereist. Het feit dat de tekst niet te verstaan is en de instrumenten ons grotendeels vreemd zijn maakt dit voor velen niet makkelijk.

Bovendien blijkt Indiase muziek ook te lijden te hebben van vooroordelen. Ook ik, daar kom ik eerlijk voor uit, liet de cd met gemengde gevoelens mijn cd-speler inglijden.
Het eerste nummer op de cd maakt echter meteen duidelijk dat de duivelskunstenaars van Putumayo uitstekend geslaagd zijn in hun opzet hun liefde voor muziek te delen met de rest van de wereld. Ik werd meteen verrast door Bombay Jayashri, waarvan ik door de tekst in het boekje verwacht had dat zij een typisch klassiek Indiaas nummer zou laten horen. Haar muziek weet echter instant de juiste toon aan te slaan en grijpt meteen je aandacht.
In dit nummer gebruikt Jayashri de veena, een uit hout gesneden luit met zeven snaren en twee kalebassen die dienen als resonantiekamer. Het geluid van de veena in combinatie met het ritme zorgt voor een sfeer die niet zou misstaan op de betere lounge-cd.

Het tweede nummer begint met een zeer Westers aandoende piano. De stem van zangeres Swati Natekar past daar wonderschoon bij. Het mooie is dat ik wilde opschrijven dat ik in gedachten een droomlandschap voorbij zag trekken. En wanneer ik de hoes bekijk lees ik dat het nummer "Khwaab" heet: "Droom". Zo zie je maar: muziek is een universele taal.

Ook het derde nummer heeft duidelijk Westerse invloeden. Niet gek ook, als je leest dat de artiest, Sanjay Divecha, ondermeer heeft opgetreden met Carlos Santana en Michael McDonald. In het boekje staat een stuk van de tekst afgedrukt: "She speaks to me / Teases / Then hugs and languorouslylanguorously: smachtend sighs / All this / With her eyes".
Ja, ik krijg daar kippenvel van. Een prachtig nummer bovendien!

Bij het vierde nummer denk je even dat een groep Westerse middeleeuwse muzikanten in de studio heeft plaatsgenomen. Wat blijkt, Uma Mohan is geschoold in de klassieke CarnaticCarnatic: klassieke muziek uit het zuiden van India, met een nadruk op vokale melodieën muziek traditie, waarmee ze de Indiase spiritualiteit verkent. Haar ode aan de Hindu god Shiva, "Shiva Panchakshara Stotram/Shiva Shadakshara Stotram", toont het spirituele aspect van Indiase muziek dat Westerse musici al inspireert sinds de Beatles in de jaren zestig vol overtuiging de transcendente meditatie omarmden.
Dit nummer is een pareltje temidden van een album vol edelstenen.

Allah Rakkhha Rahman lukt het om een Indiase sfeer neer te zetten met het nummer "Tere Bina" dat wat mij betreft deze zomer uit cabrio's en vanaf terrasjes Nederland in mag knallen. Het is dat ik het niet versta, maar ik zou het graag kunnen meezingen.

De accoustische gitaar en tablatabla: een set Indiase handdrums, waarvan één klein en de ander iets groter; ze worden gebruikt in klassieke, populaire en religieuze muziek in "Nagumomo" combineren prachtig met de stem van Susheela Raman. Raman is een klassiek geschoolde singer-songwriter die haar klassieke opvoeding regelmatig laat kruisbestuiven met muzikanten uit cultureel zo diverse landen als Kameroen, Roemenië en Griekenland. Het is goed te horen dat deze zangeres uit Londen ook de rock 'n' roll, blues en jazz een warm hart toedraagt.

Natuurlijk komt ook Bollywood aan bod. Actrice / danseres / zangeres Rajeshwari Sachdev is een Bollywood beroemdheid. Ze zingt een nummer uit de Bollywood film "The Perfect Husband". Deze film is een romantische komedie, die handelt over de rol van vrouwen in de traditionele Indiase maatschappij.
In het nummer "Maavan Te Tiyan" bezingt ze op een prachtige melodie met een indringende baslijn de vaak nog moeilijke situatie waarin moeders en dochters in India zich bevinden: "Father's house is like a bird's nest / One day the birds will fly out / The flight is going to be very far flung / We won't come back mother / Mother, why did you give birth to daughters?"
Dit is ook werkelijk een prachtig nummer.

Om de muziek en de teksten wat toegankelijker te maken is extra veel aandacht besteed aan het bijbehorende boekje. De begeleidende teksten voor alle tien nummers op dit album zijn afgedrukt in het Engels, Spaans en Frans. Er is een woordenlijst meegeleverd waarin een beschrijving gegeven wordt van de gebruikte instrumenten. En bovendien is achterin het boekje een recept afgedrukt van de Indiase top-kok Suvir Saran. Let op vetvlekken!
Tot slot wordt ook nog 1 procent van alle opbrengsten van de cd geschonken aan de 'India Foundation for the Arts'.

"Guaranteed to make you feel good!" is de slagzin van Putumayo. Met deze prachtig geproduceerde cd is dat beslist niets teveel gezegd!


Info:
  • carnatic: klassieke muziek uit het zuiden van India, met een nadruk op vokale melodieën
  • tabla: een set Indiase handdrums, waarvan één klein en de ander iets groter; ze worden gebruikt in klassieke, populaire en religieuze muziek

  • De website van Putumayo
  • Bestel de cd online bij Putumayo of bij bol.com
  • Kijk eens op de website van top-kok Suvir Saran voor nog meer recepten om bij te watertanden of zelf uit te proberen
  • Ga naar Beat of India voor meer informatie over Indiase muziek

0 reacties: