Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op woensdag 7 januari 2009

Porgy & Bess, 1951

Ik schreef al eens eerder een artikel over Billy Stewart's waanzinnig swingende versie van het nummer "Summertime" uit Gershwin's "Porgy and Bess". Afgelopen weekeinde tike ik - in de eerste echte Nederlandse wintertime sinds een paar jaar - op de Rotterdamse markt voor 5 Euro een prachtig vinyl album met 3 LP's op de kop van datzelfde "Porgy and Bess". Dit album bevat de complete opera, inclusief libretto, uit 1951 in een prachtige hoes met schitterend artwork van de hand van Lewis Daniel.

Hoes van de officiële eerste opname van 'Porgy & Bess', 1951 Hoes van de officiële eerste opname van "Porgy & Bess", uit 1951. Hoesontwerp: Lewis Daniel


Het kan soms raar lopen. Na wat zoeken - wat is Internet toch een prachtig medium! - vond ik op soundfountain.com een uiterst informatieve pagina over "Porgy & Bess", met daarop onder andere een afbeelding van de hoes van het album dat ik voor 5 Euro gekocht had.
Ik heb trouwens niets kunnen vinden over Lewis Daniel. Elke tip hierover is welkom!

Wat blijkt: het betreft hier de officiële eerste complete opname van George en Ira Gershwin's opera (Columbia Records Inc., 1951, OSL-162). Altijd leuk om zo onverwacht tegen zoiets moois aan te lopen.
Nu ben ik sinds enige dagen verliefd op de stem van June McMechen, de sopraan die de rol speelt van Clara, de vrouw van de visser Jake, die met haar omkomt in een storm op zee. Ik heb een aantal uitvoeringen van "Summertime" beluisterd, maar zoals June McMechen het nummer zingt, zo kan niemand het haar nadoen, zelfs niet Billie Holiday, Sarah Vaughan of Ella Fitzgerald. Deze uitvoering ontroert me tot op het bot. Wat een bijzondere stem!
Overigens is de gehele 'cast' geweldig en alle stemmen zijn prachtig. Daaruit blijkt ook hoe onvoorstelbaar goed deze opname uit 1951 eigenlijk is, zelfs naar huidige standaarden nog, al is het dan een mono opname.

Op de links hieronder vind je voldoende informatie over de zangers op deze uitgave van de opera, over de geschiedenis van "Porgy and Bess" en over het ontstaan en de oorsprong ervan. Ik kan daar niets zinnigs aan toevoegen.
Wie "Porgy & Bess" alleen maar kent van de (overigens prachtige) versie van Miles Davis of wellicht slechts van het nummer "Summertime" kan ik alleen maar aanraden ook eens naar de volledige opera te luisteren. De uitgave die ik gekocht heb is ook uitgebracht op CD, op 16 juni 1998 onder de titel "Masterworks Heritage Edition - Gershwin: Porgy & Bess" (ondermeer te vinden op bol.com, zij het niet met de originele cover afbeelding). Bedenk daarbij trouwens wel dat de CD-versie ondanks de toevoegingen 'Complete' en 'Original Recording Remastered' niet zo compleet is als die toevoegingen willen doen geloven; wegens de lengte van de opname (volgens de tekst in het libretto "the accumulated three hours of playbacks") is op de CD-uitgave hier en daar een kort nummer weggelaten.

Info:
  • op castalbums.org vind je een complete lijst van alle uitgaven van deze opname van "Porgy & Bess" uit 1951
  • op bol.com is een van deze uitgaven te bestellen
  • een onderhoudende pagina over "Porgy & Bess" op soundfountain.com
  • een internationaal gezelschap "Porgy & Bess" gekken
  • een erg leuke video animatie met het nummer "Summertime" in de hoofdrol, met een soort van 'medley' van allerlei uitvoeringen van het nummer, waaronder die van Billy Stewart en Ella Fitzgerald; in de animatie zie je trouwens het leven van Billy Stewart
  • op classical.net is een duidelijke synopsis te lezen van het hele verhaal dat in "Porgy & Bess" verteld wordt
  • op passionato kun je elk nummer van de 1951 versie 1 minuut lang beluisteren

0 reacties: