Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op vrijdag 9 januari 2009

Stooges drummer Ronald Franklin Asheton, 17 jul 1948 - 6 jan 2009

Er zijn twee groepen die bekend zijn geworden met de naam 'The Stooges'. De eerste wordt zich door nog maar weinigen herinnerd. En eigenlijk heetten die ook 'The Three Stooges': in de jaren '20 vormden drie Joodse acteurs de komische vaudeville groep 'The Three Stooges'. Ze werden voornamelijk bekend om hun wat harde slapstick comedy, aangezet met vlotte one-liners en waanzinnige verhaallijnen.

Waar de 'Three Stooges' hun naam vestigden in de film- en slapstick geschiedenis, hebben de Stooges waar Ron Asheton toe behoorde hun plek verdiend in de muziekgeschiedenis. Aan het einde van de jaren zestig (1967 om precies te zijn) vormden James Newell Osterberg (natuurlijk beter bekend onder zijn artiestennaam Iggy Pop), de broers Ron (gitaar) en Scott Asheton (drums) en hun vriend Dave Alexander (bas gitaar) een band die later van grote en misschien wel onmisbare invloed zou zijn op de punk beweging. Iggy Pop viel in deze periode met name op door zijn bizarre optreden tijdens concerten.
Trouwens, hoe geslaagd de eerste twee albums in artistiek opzicht ook geweest mogen zijn, op commercieel gebied flopten ze volledig.

Begin jaren zeventig, na een 'pauze' van ruim een jaar, gingen Iggy en de broers Asheton zonder Alexander verder onder de naam "Iggy & The Stooges". Hun eerste album in die samenstelling werd geproduceerd door David Bowie, die toen op het hoogtepunt was van zijn Ziggy Stardust periode.
Dit album, "Raw Power", zou uiteindelijk een van de hoekstenen worden van de vroege punkmuziek stroming, al was ook dit album commercieel een flop.

Het einde van de Stooges werd ingeluid door het overdadige heroïne gebruik van Osterberg. Toen hij ook privé net zulk abnormaal gedrag begon te vertonen als op het podium viel de band uiteen. Het was februari 1974.
Pop kwam tot inkeer en nadat hij een afkickprogramma had doorlopen begon hij een solo carrière. In die periode bracht hij onder meer het wereldberoemde album "Lust for Life" uit.
Ron en Scott Asheton vormden nog een band met de naam "The New Order", die een kort leven beschoren was. Ron Ashton maakte daarna nog korte tijd deel uit van de band "Destroy All Monsters". Ook dat duurde echter niet lang.

Vanaf 2005 kwamen Iggy & The Stooges weer samen. Tot in 2008 traden ze met enige regelmaat op tot het, naar nu blijkt, laatste optreden op 24 september 2008.
In het begin van dit jaar kreeg Ron Asheton een zware hartaanval. Op 6 januari jongstleden overleed hij thuis aan de gevolgen daarvan.

0 reacties: