Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op zaterdag 30 augustus 2008

7 regels voor covers spelen

Covers kunnen geweldig zijn maar ook het origineel hartverscheurend verneuken. Ik heb nou zo vaak treurig makende artiesten een absoluut affreuze performance horen geven waarvoor ze hopelijk voor eeuwig in de hel zullen branden dat ik dan hier maar een paar geboden neer zet waar iedere coverband zich aan zou moeten houden. Leest u even mee?

regel 1: Er is maar een origineel en dat is het origineel.
Dus als je dan per se iets moet coveren, doe het dan niet klinken alsof het gewoon een kopie van het origineel is. Dat slaat namelijk nergens op. En waarom moeten we dat Rod Stewart eigenlijk uitleggen? Maar feit is dat zijn 'Downtown Train' niets, maar dan ook werkelijk niets toevoegt aan het meesterwerkje van Tom Waits.

regel 2: loop niet te klooten met de tekst.
Ok, De frontman van Ambrosia is ook flink in de heer, maar dat wil niet zeggen dat je dan gelijk ook met terugwerkende kracht van de klassieker 'You're the biggest part of me' een lofzang op de Here moet maken. En geloof me, God hield ook meer van het origineel.

regel 3: Hard rock laten coveren door een Boy Band mag niet!
Je verwacht een stadion-geluid met aanzwellende gitaren, maar in plaats daarvan kwelen de engeltjes van NSYNC pips 'A man I'll never be' van Boston. Heel Eng!

regel 4: cover niet je eigen songs.
Dus als je frontman dood is, kap dan met die band. Michael Sweet is niet Brad Delp, Paul Rodgers is geen Freddie Mercury. Ook al heeft ie een goede stem en haalt ie de hoge noten best redelijk, ik krijg gewoon het verkeerd soort kippevel als ik Paul Rodgers zonder spoor van ironie 'And bad mistakes, I've made a few ' hoor zingen. Ja Paul, dat weten we, nou jij nog.

Regel 5: Michael Jackson mag eigenlijk nooit gecovered worden
En al helemaal niet acapella! Want hij heeft gewoon altijd een betere stem, namelijk, dus. 'Man in the mirror'? Ik zou zeggen doe maar niet in je eentje op een podium met gitaar. En wat doet die slijmschuiver daar? Alhoewel het iets over de kwaliteit van het nummer zegt dat het geheel toch nog overeind blijft.

Regel 6: Beat it mag sowieso alleen door the man himself gespeeld worden.
Dus Fall Out Boy met John Mayer op gitaar; ga je schamen. De oorspronkelijke solo van Eddie Van Halen wordt zowaar zonder gene gewoon compleet verminkt. En ook Amy Winehouse krijgt de volgende keer huisarrest. Met name omdat ze hier gewoon dronken is maar ook anders want se hep dur niet de choeie stem foor. Amy: BEAT IT!

Regel 7: Alleen een Rock chick als Joan Jet mag rock covers spelen, andere meiden dus niet!
Kan iemand Celine Dion zeggen dat ze gevaarlijk eng is als ze Angus Young na doet met de Chicken Strut. En nooit, maar dan ook nooit meer You shook me all night long coveren zonder schriftelijke toestemming van het voltallige AC/DC fanleger. En dat geldt ook voor Shania Twain die van hetzelfde nummer een Country Rock versie maakt.

Met zoete samenzang, viool en een slide-solo op een Hawaiian gitaar. Een wat? Een Hawaiian gitaar..... Wat heeft Angus haar aangedaan dat hij zo wordt teruggepakt?
Ook Hilary Duff moet tegen zichzelf in bescherming genomen worden als ze 'my generation' speelt, en Britney Spears als ze Satisfaction zingt of 'I love Rock And Roll' van, godbeterd, Joan Jet. Maar bovenal moet van hogerhand een decreet worden uitgevaardigd om Tori Amos achter die piano vandaan te sleuren, bij voorkeur nog voordat ze 'smells like teen spirit' muzikaal geweld aan doet. Kijkt en huivert:


blog comments powered by Disqus