Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op zaterdag 21 juni 2008

Sex'n'Jazz met Gare du Nord is lekker

Sex'n'JazzSex'n'Jazz
Bij de naam 'Gare du Nord' zullen de meeste mensen denken aan het bekende treinstation in Parijs. Zelf heb ik na 36 jaar nog altijd de associatie met hotel 'Gare du Nord' in Rotterdam (vlakbij Station Noord, met de nadruk op de langgerekte 'a', want we komen uit Rotterdam!) waar ik met vader, moeder en broer een aantal weken heb doorgebracht na een buitenlands avontuur in Midden-Amerika. Tijdens dit verblijf hoorde ik op mijn pas aangeschafte transistor radiootje voor het eerst de muziek van Middle of the Road (Chirpy Chirpy Cheep Cheep), Gilbert O'Sullivan (Rhymed), George Harrison (My Sweet Lord), Rod McKuen (Soldiers who want to be heroes).

Anno 2008 doet een nieuw Gare du Nord mij wederom kennis maken met nieuwe muziek, en wel die op hun album 'Sex'n'Jazz'. Iedereen die Gare du Nord niet van naam kent heeft allicht eens de hit en voormalige paradeplaat 'Beautiful day' voorbij horen komen op de radio ("Mmm... let's get it on / Life is such a sexy song"). Het was een opvallende hit, want hoe vaak komt het nou voor dat de populaire radiostations een jazz nummer laten horen, zeg nou zelf? Hij was mij altijd al opgevallen (uitstekende sax en sexy orgeltje), maar pas vandaag kwam ik er toe de CD te kopen. En dat had ik eerder moeten doen.

"Gare du Nord is simply the best known unknown Dutch band"
Frank van Iersel - Bevrijdingsfestival, maart 2008

Zangeres Dorona Alberti heeft een lekkere stem, soepel, sexy en jazzy. Bovendien wordt zij bijgestaan door Marvin Gaye (gesampled van Sexual Healing, en goed gedaan ook!), Paul Carrack (o.a. Squeeze, Mike + the Mechanics, Roxy Music) en Erik Truffaz. De rest van de muzikanten zijn ook allemaal van uitzonderlijke klasse, om van Marvin en Miles maar te zwijgen.

Sfeer impressies:
Het nummer Somethin'in my Mouth heeft een spannende erotische lading: zowel de tekst ("i've got something in my mouth / that belongs to you"), de stem als het ritme doen verwoede pogingen de luisteraar te verleiden. En dat werkt!
Ride On laat het nog altijd herkenbare stemgeluid horen van Paul Carrack. Als meest 'poppy' nummer op de CD heeft het een zekere hitpotentie. Ik druk echter meestal op de [Next »] knop, omdat ik het een dissonant vind op dit verder typische jazz album.
Beautiful Day valt op door het Miles Davis-achtige trompetje, gespeeld door Jan van Duikeren. Een compliment is hier op z'n plaats!
Summer Breeze begint met een combinatie van Marvin Gaye samples (uit Sexual Healing), begeleid door de stem van Alberti. Goed gedaan. Het bewijst dat goed knip-en-plak werk net zo origineel kan zijn als het origineel zelf.
Het begin van Hot Glue roept de sfeer op van Riders on the Storm (The Doors) en naderhand van Paris Texas, met een orgeltje, sexy saxofoon stootjes en een slide guitar. Lekker hoor!

0 reacties: