Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op dinsdag 10 juni 2008

Aan de kant voor Eli "Paperboy" Reed & the True Loves!

Roll With YouRoll With You
Ik ben niet verslaafd aan kopen, maar af en toe moet ik een bepaalde CD gewoon hebben. Afgelopen weekend deed ik een impuls aankoop bij Plato in het centrum van Rotterdam. Die ochtend had ik op een lokale Rotterdamse zender net de laatste tien seconden meegekregen van een van de nummers op de nieuwe CD 'Roll With You' van Eli "Paperboy" Reed & the True Loves. Die tien seconden waren genoeg om later die dag de 'no risk' CD bij Plato mee te nemen.
Niet één seconde heb ik spijt gehad van mijn aankoop. Reed is een moderne soul en R&B artiest met funk invloeden. Hij weet de sfeer op te roepen van de stevige R&B van Otis Redding en Sam Cooke, met een geheel eigen stijl inclusief blazers en heerlijke orgeltjes.

"Hij komt uit Boston, en klinkt alsof hij veertig jaar geleden zijn platen opnam voor maatschappijen als Motown, en Stax. Maar net als de Duffy's en Adèle's van deze wereld was ook Eli toen nog helemaal niet geboren: hij is pas 24."
Frits Spits over Eli "Paperboy" Reed

Behalve aan Redding en Cooke, doet zijn krachtige stem ook denken aan Screamin' Jay Hawkins. En aan James Brown. Ach, hij heeft gewoon een uniek stemgeluid, en wel een waarmee hij schreeuwt en huilt en zingt en gromt. Indien iemand ooit een R&B opera zou schrijven, laat hem dan Eli "Paperboy" Reed de hoofdrol zingen! Reed zingt met passie, met explosies van kracht, met uithalen; zijn stem heeft een enorme soupplesse. Je moet het gewoon horen! Hij is hoorbaar verliefd op muziek. En of hij nu zingt in een kerk in Chicago, in een studio voor CD-opnamen of op een poppodium ergens in Europa, zijn explosie van Rythm & Blues boeit tot en met de laatste seconde.
Op 16 juli gaat hij dat bewijzen met een optreden in Paradiso. Helaas valt 16 juli op een woensdag en dan is hij ook nog eens geprogrammeerd om 22:00u. Minpuntje voor Paradiso! Zo iemand hoort om een uur of negen á tien in het weekeinde geprogrammeerd te worden.

Eli "Paperboy" Reed heeft een eigen ruimte op MySpace. Daar kun je ook - gratis en voor niks! - vijf nummers van de nieuwe CD beluisteren.

Voor wie nog meer over hem wil weten: op allmusic kun je een biografie van hem lezen.

0 reacties: