Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op zondag 7 februari 2010

Jazzlegende, saxofonist, klarinettist, componist en bandleider John Dankworth, 20 sep. 1927 - 6 feb. 2010

Hij schreef de originele herkenningstune van de originele serie "De Wrekers" ("The Avengers") uit de jaren zestig. Daarnaast dankt John Dankworth zijn bekendheid natuurlijk vooral aan zijn prachtige saxofoon- en klarinetspel. Hij speelde samen met grootheden als Nat 'King' Cole, Oscar Peterson, Ella Fitzgerald, George Shearing, Toots Thielemans, Benny Goodman, Louis Armstrong, Herbie Hancock en Hank Jones.

'John Dankworth, 20 sep. 1927 - 6 feb. 2010 John Dankworth, 20 sep. 1927 - 6 feb. 2010
Op zestienjarige leeftijd begon hij de klarinet te spelen. Kort daarna voegde hij daar de saxofoon aan toe. In 1949, hij was nog geen 22 jaar oud!, werd hij uitgeroepen tot "Musician of the Year". Na jarenlang met haar te hebben opgetreden, trouwde hij in 1958 met Cleo Laine.

In 1970 richtten Dankworth en zijn vrouw de jazz concertzaal "The Stables" op. Ook zelf traden ze daar regelmatig op; er stonden tot en met maart 2010 nog optredens gepland, onder meer van het echtpaar zelf.

In 1996 traden Cleo Laine en John Dankworth op met Cor Bakker en het Motropole Okest. Gelukkig nam de TROS het op.

Het filmpje begint met een kort interview met Cleo Laine in hun huis in Waventree. Vanaf 6 minuut 38 speelt John Dankworth mee in een fabuleuze vertolking van "Lady be Good". Dit is genieten in het kwadraat en swingen tot de tiende macht!

Cleo Laine met "I've got a crush on you" en "Oh, Lady be good" - kort interview van Cor Bakker met Cleo Laine, waarna ze live optreedt met John Dankworth en het Metropole Orkest. Opgenomen in oktober 1996. Bewerking: John Knap | www.jasperina.net


Op 8 minuut 40 weet je het even niet meer: is het Cleo Laine of de saxofoon? Ga er voor zitten, doe je ogen dicht en geniet nog een keer van een optreden van John Dankworth samen met zijn vrouw Cleo Laine.

In oktober 2009 werd Dankworth in een ziekenhuis opgenomen. Daarna trad hij nog twee keer op - een keer, in een rolstoel, in de Royal Festival Hall in Londen en later die maand tijdens John & Cleo's Christmas Show in The Stables. Afgelopen zaterdag overleed John Dankworth op 82-jarige leeftijd.

Een uitgebreide biografie kun je vinden op Quartnernotes, de website van Sir John Dankworth en Dame Cleo Laine.

Info:

0 reacties: