Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op zondag 7 juni 2009

Italia: op vakantie met Putumayo

Geen werk besognes, alle tijd van de wereld, heerlijk weer, lekker picknicken, vieze kaasjes, druiven, flesje Chianti en een heuvelachtige omgeving ver van huis. Velen zullen bij deze woorden denken aan Italië. Op de hoes van de nieuwe cd "Italia" die een kleine drie weken geleden door Putumayo is gepresenteerd wordt dit vakantiegevoel perfect uitgebeeld.

'Italia' van Putumayo. Jaar: 2009 De hoes van "Italia" van Putumayo. Jaar: 2009
Met de cd "Italia" kom je helemaal in de stemming. Niet alleen de hoes, maar ook de muzikale inhoud doet verlangen naar vakantie. Putumayo heeft op deze cd een heerlijke muzikale mix samengesteld van allerlei stijlen en muzikanten. En nee, denk nu niet meteen aan Paolo Conte (al hoor je wel zijn jongere broer Giorgio), Eros Ramazzotti, Riccardo Cocciante of Zucchero. Deze mix bevat lekker ontspannende muziek van grootheden die bijna alleen groot zijn in hun eigen taalgebied.

Uitschieters zijn wat mij betreft Simone Lo Porto (track #1), Rossomalpelo (track #2), Alessandro Pitoni (track #3), Lu Colombo & Maurizio Geri Swingtet (swingt heerlijk, track #6), Gianmaria Testa (ook wel bekend als de Italiaanse Leonard Cohen, track #7), Rocco de Rosa (track #9), Marco Calliari (kind van Italiaanse immigranten in Québec, Canada, track #10) en de Zuid-Amerikaanse klanken van Alessandro Manarino (track #11).
Deze artiesten verdienen het om ook buiten Italië bekend te worden.

"Dentro l'acqua di questo torrente
così limpida e veloce scenderò,
fino a quando la mia montagna,
fino a dove questa montagna
si farà pianura,
molto lontano da questo cielo
così vicino che lo puoi toccare,
fino al punto esatto,
fino al punto dove
il fiume accarezza il mare,
ma chissà
dove il fiume incontra il mare
"

Gianmaria Testa in "Il Viaggio" (De Reis)

"In the water of this torrent
so clean and fast
I will descend to where
My mountain becomes the plain
Far from this sky
So close you can touch it
To the very point at which
The river touches the sea
"

(vertaling door Putumayo)


Deze cd zal daar beslist in grote mate toe bijdragen. De Braziliaanse sfeer in "Il Garasole" van Simone Lo Porto, het lekkere gipsy saxofoontje in "Il Mare Mi Salva" van de vijfkoppige band Rossomalpelo, de tango klanken van Alessandro Pitoni in "Colpo di Coda", het donkere stemgeluid van Giorgio Conte in "Balla con Me"... ik kan zo nog wel even doorgaan. Het zijn liedjes om heerlijk bij weg te dromen, daar bovenop die heuvel ergens in Italië, met je glaasje Chianti, je kaasje en je lief bij of in de hand (en niet per se in die volgorde).


De tracklist van "Italia":
 1. Simone Lo Porto - Il Girasole [E, Milaan]
 2. Rossomalpelo - Il Mare Mi Salva [E, Rome]
 3. Alessandro Pitoni - Colpo di Coda [B, Rome]
 4. Bandabardò - Il Principiante
 5. Giorgio Conte - Balla Con Me [D, Asti]
 6. Lu Colombo & Maurizio Geri Swingtet - Gina
 7. Gianmaria Testa - Il Viaggio [C, Cuneo]
 8. Lino Straulino - La Piccola Inglesina [F, Friuli]
 9. Rocco de Rosa - Iquique [A, Oppido Lucano]
 10. Marco Calliari - L'Americano
 11. Allesandro Mannarino - Me So 'Mbriacato [B, Rome]
sluiten/close

In de tracklist hierboven zie je tussen [haakjes] de namen van de plaatsen waar de artiesten vandaan komt. Deze corresponderen met de lokaties A t/m F op het kaartje van Italië hieronder.


Grotere kaart weergeven

De kaart van Italië: we hebben er zin an!Zoals gewoonlijk is de afwerking van "Italia" trouwens weer voorbeeldig. Zodra je de CD gekocht heb kun je meteen langs de Albert Heijn voor de ingrediënten van een Penne "Al Brucio" naar een recept van Fortunato Nicotra, de chefkok van restaurant Felidia in New York; het complete recept staat achterin het boekje.

Bovendien wordt 1 procent van de omzet van de cd geschonken aan EMERGENCY, een onafhankelijke en neutrale Italiaanse organisatie die medische zorg biedt aan burgerslachtoffers van oorlog, landmijnen en (door oorlog veroorzaakte) armoede.

Conclusie: ik sta niet op de loonlijst van Putumayo, maar ik moet je toch aanmoedigen deze cd te gaan kopen!


Info:
Web: de website van Putumayo
Web: EMERGENCY
Web: restaurant Felidia in New York

0 reacties: