Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op vrijdag 6 maart 2009

Het Harpengala 2009

Logo van het Harpengala 2009
Gisteravond vond het Buma Harpen Gala 2009 plaats. Tijdens dit gala zijn de winnaars van de Gouden Harpen en de Zilveren Harpen 2008 bekend gemaakt. Bovendien werd er naast de Buma Exportprijs een Speciale Export Prijs uitgereikt. Getuige de introductiefilmpjes wisten de winnaars het zelf al een tijdje. De show was er echter niet minder spontaan door.

Frits Spits was ook dit jaar de juryvoorzitter voor de Gouden Harp. De uitreiking van de Harpen en de Buma Exportprijs werd gepresenteerd door Yolanthe Cabau van Kasbergen. De enige valse noot werd verzorgd door Jan Smit

De Jury

De Buma Gouden en de Buma Zilveren Harpen zijn geen publieksprijzen. In plaats daarvan worden ze door een jury van deskundigen toegekend. Dat is precies waarom voor veel artiesten deze prijs zo belangrijk is.
De jury voor de Buma Gouden Harpen bestond dit jaar uit Frits Spits (voorzitter), Cor Bakker, Lisa Boray, Daniël Dekker, John Ewbank, Koen Poolman en Hijlco Span.
De jury voor de Buma Zilveren Harpen bestond uit Sieb Kroeske (voorzitter), Giel Beelen, Edwin Evers, Tjeerd Oosterhuis, Saul van Stapele, Simone de Waard en Nathalie van Veenendaal.

De Winnaars

Buma Gouden Harp
Jan Smit, uitgereikt door Marco Borsato
Gerard van Maasakkers, uitgereikt door Guus Meeuwis
Krezip, uitgereikt door Ilse DeLange
Within Temptation, uitgereikt door Jerney Kaagman

Buma Zilveren Harp
Room Eleven, uitgereikt door Youp van 't Hek
Ziggi, uitgereikt door Alain Clark
Typhoon, uitgereikt door Sticks (Opgezwolle)

Buma Export Prijs
André Rieu, uitgereikt door Ivo Niehe

Speciale Export Prijs
Giorgio Tuinfort, uitgereikt door Tony Berk


Feestje

Alle winnaars traden tevens op tijdens het gala. De enige uitzondering hierop was Within Temptation; zangeres Sharon lag met longontsteking in bed.
Jan Smit, winnaar van een Gouden Harp, had in het begin van zijn optreden even moeite zijn stem te vinden. Het zullen vast de zenuwen geweest zijn. Een oeuvreprijs winnen op je 23-ste is, zoals hij zelf even daarvoor al had aangegeven, nu eenmaal niet iets dat veel mensen overkomt.

De meeste indruk maakte op mij het optreden van Gerard van Maasakkers. Hij deed dat samen met Karel Kraaijhof. Van Maasakkers wordt binnenkort zestig, maar is iedereen met zijn persoonlijkheid, 'stage presence' en muzikaliteit makkelijk de baas. Guus Meeuwis noemde in zijn aankondiging onder meer het "plezier, talent en vasthoudendheid" van Van Maasakkers en daarmee sloeg hij de spijker op zijn kop.
De man komt niet alleen sympathiek over, maar ook als een rasmuzikant, met een bijzonder mooie stem. De muziek is eerlijk, spontaan en vrolijk. Prachtig optreden!

Vóór gisteravond had ik nog nooit gehoord van Giorgio Tuinfort. Tuinfort heeft onder meer Lange Frans & Baas B geproduceerd en samengewerkt met onder andere Akorn, Gwen Stefani en Lionel Ritchie. Hij verzorgde een optreden met Lange Frans & Baas B en speelde daarbij zelf fantastisch piano.

Een bijzondere vermelding van Mooimuziek krijgt het Metropole Orkest. Laten de aangekondigde bezuinigingen in de cultuursector alsjeblieft geen invloed hebben op dit fantastische orkest!

Info:

0 reacties: