Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op woensdag 14 januari 2009

Abbey Road, The End

The Beatles, Abbey Road "Abbey Road" van The Beatles, uit 1969
Indachtig mijn eigen advies eens iets te draaien dat al een tijdje stof staat te vangen in je platenkast, zette ik vanmorgen "Abbey Road" op van The Beatles. Waarom draai ik dat toch niet vaker? Want tjongetjonge, het blijft toch verschrikkelijk knap, dat laatste album van de vier Liverpudlians. Luister alleen maar eens naar "The End".
Ringo Starr wordt vaak neergezet als de minste van de vier en wellicht klopt dat in compositorisch opzicht wel, maar hij was toch echt de juiste drummer op de juiste plaats. In "The End" geeft hij een uiterst simpele, maar evenzo briljante drumsolo weg. En McCartney, Harrison en Lennon spelen om beurten een gitaarsolo, die tegenwoordig op een Franz Ferdinand CD niet zou misstaan, abrupt beëindigd door een staccato piano en, daarna, de zo herkenbare stem van McCartney ("and in the end, the love you take / is equal to the love you make"). Pure schoonheid.

Ach, wat waren die jongens toch onvoorstelbaar goed! En ik ben zeker niet tegen de Rolling Stones (die ook vele fantastische nummers geschreven hebben), maar ja, hier kan toch gewoon niemand tegen op, de Beatles op hun best!

Voor wie denkt dat muziek van The Beatles oude meuk is, luister nou eens naar "Abbey Road", zet een koptelefoon op je kop, luister dan om te beginnen eens naar de nummers "I Want You (She's So Heavy)", "She Came In Through The Bathroom Window" en "The End". En draai daarna natuurlijk het hele album van voor naar achter.
Compositorisch vind ik dit album sterker dan het zo beroemde "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" en ze waren in 1969 natuurlijk dan ook al weer een stukje verder in hun ontwikkeling.

credits
Engineers: Geoff Emerick, Phil McDonald, Alan Parsons
Gitaar: Harrison, Lennon, McCartney
Zang: Harrison, Lennon, McCartney, Starr
Drums: Ringo Starr
Producer: George Martin
Basgitaar: Paul McCartney
Piano: Paul McCartney
Keyboards (orgel): Billy Preston
Moog Synthesizer: Mike Vickers

Opgenomen in februari tot en met augustus 1969 en uitgebracht op 26 september 1969 (dit jaar 40 jaar geleden!).
Het album "Let It Be" werd weliswaar later uitgebracht, maar was eerder opgenomen, namelijk in januari 1969.

0 reacties: