Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op woensdag 24 december 2008

Het Weihnachts-Oratorium BWV 248, van J.S. Bach

De Kerstnacht is een bijzondere nacht. Iedereen zou een moment voor zichzelf moeten nemen om iets van de kracht en de macht van deze nacht te voelen en tot zich te nemen.

Het Weihnachts-Oratorium van Johann Sebastian Bach, een verzameling van zes cantates, biedt bezinning in de vorm van het kerstverhaal in de vertaling van Luther.

Deze cyclus van zes cantates is geschreven voor een periode van 13 dagen lopend van kerst (25-12) 1734 tot en met driekoningen (06-01) 1735. Het vertelt over de herders, die bezoek kregen van een engel: "God heeft jullie uitverkoren om als eersten de Verlosser te zien."

Schlafe, mein Liebster, genieße der Ruh,
Wache nach diesem vor aller Gedeihen!
Labe die Brust,
Empfinde die Lust,
Wo wir unser Herz erfreuen!

Altaria - wiegelied waarmee het kindeke in de tweede cantate in slaap wordt gesust


Mezzo-sopraan Bernarda Fink zingt "Schlafe, mein Liebster" uit het Weihnachts-Oratorium (BWV 248) van Bach, met het 'Monteverdi Choir' en de 'English Baroque Soloists', gedirigeerd door John Eliot Gardiner


In deze uitvoering eist Bernarda Fink de hoofdrol op. Ze is geboren op 29 augustus 1955 in Buenos Aires, Argentinië. Haar ouders waren Sloveense immigranten. Bernarda studeerde aan het "Instituto Superior de Arte del Teatro Colón" in Buenos Aires. In 1985 won ze de eerste prijs tijdens de Nuevas Voces Líricas competitie en verhuisde ze naar Europa.
Tegenwoordig woont ze in Karinthië, Oostenrijk. Ze is getrouwd met de Oostenrijkse ambassadeur in Slovenië, Valentin Inzko.

Een cantate is een, meestal religieus, zangstuk bestaande uit aria's, recitatieven en koorfragmenten, met instrumentale (orkest)begeleiding voor soli, koor of beide, en bestaande uit meerdere delen. De tekst bestaat uit bijbelteksten, kerkliederen of vrije gedichten - of een combinatie daarvan - die nauw aansluiten bij het kerkelijk jaar.

info: Eindhovens Gemengd Koor "De Roostenzangers"
Amsterdams Barok Gezelschap
Universitaire Pers Leuven
isa's site

0 reacties: