Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op donderdag 14 januari 2010

Zanger Teddy Pendergrass, 26 mrt. 1950 - 13 jan. 2010

Zanger Teddy Pendergrass, 26 mrt. 1950 - 13 jan. 2010

Theodore DeReese 'Teddy' Pendergrass was vier jaar oud toen in 1954 Harold Melvin and the Blue Notes werd opgericht. Jaren later speelde hij drums bij The Cadillacs, totdat die band eind jaren '60 samenging met Harold Melvin & The Blue Notes. Volgens een anekdote sprong Pendergrass tijdens een optreden van de groep in 1972 van het podium en begon uit volle borst te zingen. Meteen daarna vroeg Melvin hem leadzanger van zijn groep te worden. Datzelfde jaar nog tekenden ze een contract bij het label Philadelphia International Records, een dochter van CBS. Dat contract betekende het begin van het grote succes voor Harold Melvin & The Blue Notes.

'The Essential Teddy Pendergrass 
Met het contract op zak en met Pendergrass als leadzanger, hadden ze een aantal internationale hits met ballads als "I Miss You" en "If You Don't Know Me By Now" (1972). Deze ballads waren doordrenkt van de typische jaren '70 "Philly Sound". Harold Melvin & The Blue Notes bleef bestaan tot aan de dood van zijn naamgever in 1997. Teddy Pendergrass en Harold Melvin konden het echter minder goed met elkaar vinden. Hij had de groep daarom al in 1976 verlaten om een carrière als soloartiest te beginnen.

Harold Melvin & The Blue Notes met Teddy Pendergrass als leadzanger in het programma Soul Train. Jaar: 1972 - It's Afro time!
In 1977 bundelde hij zijn krachten met grootheden als Lou Rawls, Billy Paul, The O'Jays, Archie Bell en Dee Dee Sharp in de gelegenheidsformatie "Philadelphia All Stars". Nadien werd Dee Dee Sharp zijn producer en begeleidde hem tijdens een uiterst succesvolle solocarrière.
Hij bleef onder contract van Philadelphia International Records. Zijn eerste solo album heette simpelweg "Teddy Pendergrass" en werd uitgebracht in 1977. Daarna volgden nog de albums "Life is a Song Worth Singing" (1978), "Live Coast to Coast and Teddy" (1979), "TP" (1980), "It's Time for Love" (1981), "This One's for You" (1982) en "Heaven Only Knows" (1983).

De laatste twee albums bevatten de laatste opnames van Pendergrass voordat hij betrokken raakte bij een ernstig auto ongeluk op 18 maart 1982. De rest van zijn leven zou hij doorbrengen in een rolstoel. Pendergrass heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij het heel moelijk gehad heeft met zijn verlamming. Hij zei ooit over die periode "I got to the point where I wanted to take my own life".
Het weerhield hem er uiteindelijk niet van verder te gaan met zijn carrière. Zijn eerste optreden na het ongeluk was tijdens Live Aid in 1985, samen met Ashford & Simpson. Een jaar later zong hij met Whitney Houston het duet "Hold me", een nummer van haar debuutalbum, tot een internationale hit. Toch duurde het jaren voordat hij zijn lot accepteerde.

Art Fennell spreekt met Teddy Pendergrass over zijn carrière en zijn verlamming. Datum: 18 juni 2007
Ook in de jaren negentig maakte Pendergrass nog opnamen. In 1996 trad hij zelfs nog op in de gospel musical "Your Arms Too Short to Box with God". In 2006 kondigde hij aan zich terug te trekken uit de muziekwereld. Vorig jaar werd bij hem de diagnose darmkanker gesteld. De 'Teddybear' overleed in het Bryn Mawr Hospital in Philadelphia op 13 januari 2010. Hij werd net geen zestig jaar oud.

Teddy Pendergrass werd vijfmaal (in 1979, 1982, 1989, 1992 en 1994) genomineerd voor de "Best Male R&B Vocal Performance" Grammy Award maar won er niet een. The Caddillacs werden in 2004 opgenomen in de 'Vocal Goup Hall of Fame'.

Info:

0 reacties: