Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op donderdag 14 augustus 2008

Isaac Hayes, 20 aug. 1942 - 10 aug. 2008

Soul Men Bernie Mac & Isaac Hayes en Samuel L. Jackson Bernie Mac & Isaac Hayes met Samuel L. Jackson, Soul Men - Foto: Doug Hyun
Tina Turner, ABBA, B.B. King en Hall & Oates beginnen nog aan nieuwe albums, tournees, musicals of een combinatie daarvan. Ook Isaac Hayes zat nog vol ideeën en initiatieven. Zo had hij net de opnamen voor de film "Soul Men" met ondermeer Bernie Mac en Samuel L. Jackson achter de rug. Helaas is het hem niet gegeven het succes hiervan te proeven. Op 10 augustus 2008 werd hij door zijn vrouw levenloos gevonden naast een loopband in zijn huis in Memphis, Tennesee, slechts tien dagen voor zijn zesenzestigste verjaardag.

Hayes was een van de artiesten die Stax Records niet slechts op de kaart zette, maar tevens groot maakte. In het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw werkte hij als sessie muzikant voor artiesten als Wilson Pickett en Otis Redding. Met tekstschrijver David Porter schreef en produceerde hij hits voor ondermeer Carla Thomas en Johnnie Taylor.
Iedereen die de film "The Blues Brothers" heeft gezien kent de scene waarin Jake en Elwood de klassieker 'Soul Man' ten gehore brengen. De originele versie van dit nummer werd door Hayes geschreven voor Sam and Dave, die ook zijn nummer 'Hold On, I’m Comin’' vereeuwigden. Behalve dat het hier gaat om geweldige muziek, kregen deze nummers hun eigen betekenis in de geschiedenis van de Amerikaanse Burgerrechten Beweging van de jaren zestig.


Het album dat van Hayes echter instant een ster maakte was 'Hot Buttered Soul' uit 1969. Met zijn geschoren glimmende kop, de zware gouden kettingen en zwarte zonnebril mat hij zich een 'image' aan dat voor velen onweerstaanbaar was. Op dit album bediende hij zich als een van de eerste zwarte zangers van 'raps', die hij vooraf liet gaan aan de nummers. Get album werd een platimum hit. Het was zijn tweede album! Met zijn nieuwe image van 'black bad guy' legde hij de grondslag voor de soundtrack van de zogenaamde 'Blaxploitation' film "Shaft" uit 1971, waarvoor hij ondermeer het intrigerende gelijknamige nummer componeerde. Het nummer stond twee weken nummer 1 in de Billboard Hot 100 en Hayes won er een Academy Award mee voor het beste originele themanummer.
Hayes was een legende en muziekgrootheid door de manier waarop hij luisterde naar muziek en mensen naar zijn muziek liet luisteren. Hij werd in de jaren negentig bovendien opnieuw bekend onder jongere muziekliefhebbers, toen hij de stem van Chef leverde in de animatieserie "South Park".

Hayes overleed net twee dagen nadat komiek Bernie Mac in een ziekenhuis in Chicago overleed aan complicaties bij een longontsteking. Mac was al geruime tijd ziek.
Mac en Hayes spelen samen met Samuel L. Jackson een hoofdrol in de film 'Soul Men', die in de USA eind oktober, begin november in première gaat. De film verhaalt over twee mannen die ooit als achtergrondzangers in een soul band zongen, Louis (Samuel L. Jackson) en Floyd (Bernie Mac). Ze reizen door de VS om op te treden tijdens een concert ter ere van hun vroegere beroemde bandleider, gespeeld door John Legend. Ze hebben elkaar in twintig jaar tijd niet gesproken, maar besluiten uiteindelijk samen te reizen. In "Soul Men" zingen en dansen Jackson en Mac zelf. Hayes speelt de rol die hem op het lijf geschreven was: zichzelf.

"Damn Right!"

Twee dagen na zijn overlijden liet de politie van Memphis weten dat Isaac Hayes is gestorven aan een beroerte. Zijn arts bevestigde dat hij eerder dit jaar al werd getroffen door een kleinere beroerte.

Luister op npr.com naar een interview met Isaac Hayes

0 reacties: