Binnenkort op Mooimuziek

» Verboden Muziek
» De Hemelse X Factor van Rebecca Ferguson

gepubliceerd op woensdag 27 februari 2008

De wederopstanding van de soul, funk en blues

Muziek roept emotie op. En net als geuren doet muziek gebeurtenissen uit het verleden herleven. Een goedgekozen soundtrack, een concert, een bekend nummer bij een foto of een film-scène: het roept beelden en gevoelens op die sterker kunnen zijn dan de levendigste dromen.
Misschien is dit wel de verklaring voor de soul-revival van de laatste paar jaar, met de populariteit van Amy Winehouse als voorlopig hoogetpunt. Na jarenlange geseling door hersenloos en gevoelloos geboemboem overwinnen gevoel, emotie en kwaliteit met muziek die je voelt in je ziel, die vibreert in je lijf, die vloeit door je aderen.
De voorzet was in de jaren '90 al gegeven door artiesten als Erykah Badu, Lauryn Hill, Macy Gray en Angie Stone. Ook Daniel Lemma, Amy Winehouse, Nicole Willis and The Soul Investigators, John Legend en Joss Stone hebben zich gevoegd bij de nieuwe soul-sound die ook wel NU Soul wordt genoemd: heerlijk om te horen. Maar als zij lekker zijn, dan is de muziek van Sharon Jones pure sex. Al sluit het ene het andere niet uit... zoals Marvin Gaye ooit zei: "Music, not sex, got me aroused."
In het geval van Sharon Jones geldt dat zeker. Het Daptone label heeft zich nu al onsterfelijk gemaakt met deze artiest. Ze geeft de genoemde 'jonkies' het nakijken met haar krachtige stem. Ze voert je terug naar de zwarte soul en funk van de jaren '70. Het is onwaarschijnlijk hoe oorspronkelijk zij haar muziek zelfs decennia na de gloriedagen van deze muziekstromingen in de vorige eeuw ook nu nog doet klinken: brutaal, sexy, puur, rauw en gevoelig. En dat terwijl het hier toch echt gaat om recent geschreven songs! Het is genieten pur sang van deze dame, die trouwens afkomstig is uit dezelfde geboorteplaats als de Godfather of Soul, James Brown. Laat je overdonderen door haar krachtige stem die soms doet denken aan Aretha Franklin. Ik kan niet wachten op een concert van Sharon Jones & the Dap-Kings, maar vooralsnog treden ze alleen op in Australië, Nieuw-Zeeland en London. Je zult het daarom voorlopig met deze video moeten doen:

0 reacties: